23°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

25.05.2019 / 14:40 BiH - Vogošća

Obilježena 27. godišnjica stradanja mještana naselja Krše

Obilježena 27. godišnjica stradanja mještana naselja Krše
Foto: FENA
Obilježena je 27. godišnjica stradanja mještana naselja Krše u Vogošći i bitke vođene 25. maja 1992. godine, saopćeno je iz te sarajevske općine.

Godišnjica je obilježena u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća i suoraganizaciji udruženja RVI i JOB - Unija veterana, Općinom Vogošća, Mjesnom zajednicom Vogošća I i Organizacionim odborom mještana naselja Krše.

Na današnji dan prije 27 godina, u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad civilima Bošnjacima. Vjerski su ubijeni: Ismet Kršo, Ramiz Kršo, Ibro Kršo, Asim Mršo i Ahmed Piknjač.

Taj 25. maj 1992. ostavio je bolno sjećanje na zločin i bitku vođenu tog dana u kojoj su život izgubili Zlatni ljiljani Amel Bečković i Merzuk Feriz.

Tokom današnjeg obilježavanja godišnJice, načelnik općine Vogošća Edin Smajić naglasio je da se 25. maj pamti po stradnju žrtava, ali i herojstvu sugrađana.

- Ovakve manifestacije imaju za cilj da se kaže istina, a ne da se prouzrokuje dodatna mržnja. Imamo posebnu obavezu da nikada ne zaboravimo. Ne smijemo zaboraviti hrabrost naših boraca. Moraju se poduzeti sve moguće mjere da se ne zaboravi - istakao je Smajić.

S obzirom na to da se 25. maj obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Vogošća I, mještani su uručivanjem zahvalnica na poseban način odali priznanje za nesebičan doprinos u obilježavanju ovog važnog datuma. Između ostalih, zahvalnicu je dobio nekadašnji načelnik općine Asim Sarajlić.

Brojne programske aktivnosti upriličene su u znak sjećanja na ovaj dan. Delegacije su obišle šehidska mezarja i spomen-obilježja, položeno je cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća, dok je centralna manifestacija tradicionalno upriličena u naselju Krše.

Doprinos obilježavanju dali su učenici vogošćanskih osnovnih škola "Zahid Baručija" i "Mirsad Prnjavorac", pročitavši literarne radove o temi "Bitka za Krše".

Održana je i atletska trka za djevojčice i dječake u okviru manifestacije obilježavanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo