30°C
Mostar 33°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

23.05.2019 / 20:32 Kultura - New York

Projekt D-0 ARK Underground učesnik konferencije o kulturnoj raznolikosti u UN-u

Projekt D-0 ARK Underground učesnik konferencije o kulturnoj raznolikosti u UN-u
Foto:Projekt D-0 ARK Underground

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, u povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koji se obilježava 21. maja, na inicijativu šefa Ureda UNESCO-a u BiH Siniše Šešuma, centrala UNESCO-a delegirala je kao jednog od učesnika ove konferencije na visokom nivou Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Uvodne riječi pred otvaranje događaja uputili su predsjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Maria Fernanda Espinosa Garces i pomoćnik generalne direktorice UNESCO za kulturu Ernesto Ottone R.

U sklopu događaja održana su dva panela, a govornici su bili direktor Solomon R. Guggenheim Muzeja i Fondacija Richard Armstrong, British Council director arts Kate Arthurs, ministri kulture iz Argentine, Kolumbije, Urugvaja, Burkine Faso, Jamajke i drugi mnogobrojni predstavnici umjetničkih i kulturnih organizacija iz Kanade, Australije, Perua, Katara ...

Prijepodnevni panel ticao se tema kulturne raznolikosti kao zajedničko naslijeđe čovječanstva te kultura i edukacija - osnove održivosti, dok se naredni panel bavio temom kultura kao poluga za promjene, inovacije, osnaživanje, jednakost.

Izlaganje na panelu imao je i osnivač i direktor Projekta Bijenale Edo Hozić, koji je upoznao učesnike konferencije o Projektu, na koji način kultura može napraviti društvene promjene te kako možemo graditi kulturu održivog razvoja za sadašnje i buduće generacije pretvarajući javni prostor u mjesto dijaloga.

Hozić je poziv za učešće na konferenciji dobio od predsjednice Generalne skupštine UN-a Marie Fernande Espinosa Garces, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo