8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

23.05.2019 / 15:35 Obrazovanje - Banja Luka

Uspjeh studenata prava na takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava

Uspjeh studenata prava na takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava
Foto: Vijesti.ba
Na 13. regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava koje je održano od 17. do 19. maja u Banjoj Luci, šest studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okupljenih u klubu "Iudex" osvojili su drugo mjesto dokazavši izvrsno znanje i vještine.

Ovo je prvi put u historiji ovog takmičenja da je ovakav rezultat pripao nekom klubu iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Pravni fakultet predstavljali su studenti Toni Kolak, Adna Škamo, Hana Alkić, Zerina Ramović, Hamza Begić i Kerim Šahman, uz podršku studentice Amile Čeho. Za takmičenje su ih pripremali asistenti Harun Išerić i Mirza Hebib.

Nakon ranije održanog predtakmičenja "Futura" na regionalnom nivou, a u konkurenciji 12 najbolje kvalificiranih klubova iz sedam država regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija), sarajevski tim je pokazao izvrsno poznavanje judikature Evropskog suda za ljudska prava, pravno logiciranje i argumentiranje i izvanredne retoričke vještine..

Finale takmičenja sudile su bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava prof. dr Boštjan Župančić i prof. dr Ljiljana Mijović, dr Bosa Nenadić, bivša predsjednica Ustavnog suda Srbije, Ranko Marijan, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu primili su najviše pohvale od sudija i organizatora takmičenja na ostvarenom uspjehu, navodi se između  ostalog u saopćenju Fakulteta koje potpisuje dekanesa Hajrija Sijerčić-Čolić.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo