21°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

23.05.2019 / 08:10 Politika - DEI BIH

Dilberović: BiH do 29. maja dobiva mišljenje Evropske komisije

Dilberović: BiH do 29. maja dobiva mišljenje Evropske komisije
Foto: FENA - Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina trebala bi 29. maja dobiti mišljenje Evropske komisije (EK) o kandidatskom statusu.

Otkrio je to u razgovoru za Dnevni avaz Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

On je pojasnio da bi mišljenje trebalo biti objavljeno u skoplu izvještaja EK o proširenju na zemlje zapadnog Balkana, a nakon što je BiH krajem februara dostavila odgovore na dodatna pitanja iz  Upitnika. 

- Izvještaj o proširenju obuhvatat će Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, a u slučaju naše zemlje, to će biti mišljenje. Gotovo sigurno je da će ono sadržavati i neke kratkoročne i dugoročne obaveze koje su pred nama i koje ćemo morati ispuniti - kaže Dilberović. 

U pogledu očekivanja konačne ocjene o zahtjevu BiH, on kaže da se, uprkos sveukupnoj situaciji u zemlji, u Direkciji nadaju pozitivnom mišljenju.

- Optimisti smo prvenstveno zato što je BiH  završila ono što se od nje očekivalo. Mišljenje će biti pripremljeno na način da će institucije vrlo jasno prepoznati šta im je u narednom periodu raditi - pojašnjava Dilberović. 

Komentirajući činjenicu da se krajem mjeseca u Evropskom parlamentu održavaju izbori te kao će se nadolazeće promjene odraziti na naš evropski put, Dilberović kaže da i od novih struktura u evropskim institucijama očekuje posvećenost proširenju EU. 

- Kakav god izborni rezulata bude, mislim da će novu Evropsku komisiju sigurno voditi snage koje će biti orjentirane i na njeno proširenje. Vjerujem da će vrijeme ispred nas biti okarakterizirano proširenjem EU. Hoće li se to dogoditi do 2025. godine za zapadni Balkan, to ovisi, naravno, o samim državama, a najmanje o EK - zaključio je Dilberović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo