20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

21.05.2019 / 18:09 Kultura - Pod otvorenim nebom

Predstava 'Ay, Carmela' na Spomen-parku Vraca

Predstava 'Ay, Carmela' na Spomen-parku Vraca

Na sarajevskom Spomen-parku Vraca 22. juna, pod otvorenim nebom, bit će odigrana predstava "Ay, Carmela" Sarajevskog ratnog teatra  SARTR.

"Ay, Carmela" je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

- Upravo iz tog razloga igranje ove predstave ima višestruko značenje u ambijentu Spomen-parka Vraca koji je od austrougarske vojne tvrđave pretvoren u službeno stratište građana Sarajava, tokom Drugog svjetskog rata. Ambijentu koji je nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana, te pretvoren u Spomen- park, da bi, naposljetku, u ratnim devedesetim bio devastiran i služio kao mjesto odakle je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera - istaknuto je u saopćenju SARTR-a.

Spomen-park Vraca se prostire na 3.000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora i predstavlja jedan od najvećih kulturnih, umjetničkih, istorijskih i turističkih potencijala grada Sarajeva.  

U obnovljenom izdanju, ovaj kompleks vraća se u život upravo izvedbom predstave Sarajevskog ratnog teatra "Ay, Carmela", dok već postoje incijative i drugih kulturnih institucija da svoje sadržaje javnosti predstave upravo u ovom jedinstvenom novom kulturnom prostoru.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo