20°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

20.05.2019 / 16:19 BiH - Zorica Bukinac

Slovenija je Svjetskim danom pčela povezala sve zemlje članice UN-a

Slovenija je Svjetskim danom pčela povezala sve zemlje članice UN-a
Zorica Bukinac / FENA
Javna tribina o značaju pčela, koju organizuje Ambasada Republike Slovenije u BiH i slovensko društvo "Ivan Cankar", u saradnji s Veterinarskim fakultetom, održana je danas u Sarajevu povodom obilježavanja 20. maja – Svjetskog dana pčela.

Na tribini je bilo riječi o značaju pčela za čovječanstvo, edukaciji o odnosu prema prirodi i pčelama, te medu i izazovima savremene upotrebe pčejinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac ističe da se Svjetski dan pčela obilježava od 2018. godine na inicijativu Republike Slovenije, a koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

- Odabrali smo 20. maj jer je na taj dan rođen pionir savremenog pčelarstva – Slovenac Anton Janša, a pčele u sjevernoj hemisferi su također najaktivnije u maju. Pčelarstvo je duboko povezano sa Slovencima i njihovim nematerijalnim kulturnim naslijeđem i to je područje gdje je Slovenija u svjetskom vrhu – kazala je Bukinac u izjavi za Fenu.

Dodaje da slovenska diplomatija 20. maj smatra velikim uspjehom jer su uspjeli povezati sve zemlje, članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na pitanju ishrane i suživota čovjeka i njegovog okoliša, te da postoji inicijativa da se pčela zaštiti kao ugrožena vrsta na razini Evropske unije, a onda i šire.

- Postoji više faktora koji ugrožavaju pčele, od klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, do pesticida i nesavjesnog rada pčelara i poljoprivrednika. Ako pitate stručnjake da li je pčela ugrožena, oni će vam to sa sigurnošću potvrditi – zaključila je Bukinac.

Dekan na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Nihad Fejzić naglašava da je stanje u pčelarstvu u BiH komplikovano, počev od sistema registracije, nedovoljnih poticaja, nepostojanja krovnog udruženja pčelara, itd.

- Pčele su globalno ugrožene, a mi se na Veterinarskom fakultetu bavimo izučavanjem i sprječavanjem bolesti pčela. Imamo laboratorije koje kontrolišu te bolesti. Postoje inicijative da se zaštiti i pčela u BiH, ali mislim da smo mi daleko od toga da naše pčelarstvo bude na nivou slovenačkog – rekao je Fejzić.

Slovenačku rezoluciju o Svjetskom danu pčela podržalo je 115 zemalja, što je veliki korak u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu i borbi za očuvanje prirodnog okoliša.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo