23°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

20.05.2019 / 13:26 BiH - "Platforma za mir"

Uloga vjerskih zajednica u izgradnji mira u BiH je ogromna

Petnaest svećenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Srpske pravoslavne crkve upoznalo se danas sa planom provedbe Platforme za mir, kojom su ranije jasno naznačene konkretne aktivnosti, a koje će potpisnici u budućem periodu provoditi na terenu.

Vladika Grigorije Durić ranije je potpisao Platformu, čime je omogućena provedba konkretnih aktivnosti na području Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske SPC, a koje će doprinositi izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu, te stvaranju preduvjeta za suštinsko pomirenje između različitih naroda i građana.

Platforma je dokument nastao u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Direktorica Projekta Majda Behram – Stojanov kazala je da je uloga vjerskih zajednica u izgradnji mira u BiH je ogromna, ali i u ostatku Evrope i Svijeta.

- Vladika Grigorije prvi je vjerski lider koji je potpisao platformu za mir. Tako su se otvorila vrata za sve dalje korake. Kasnije nas je podržao i kardinal Vinko Puljić, zatim i mostarski muftija Salem ef. Dedović. Ovo je prvi put da se sveštena lica u okviru jedne eparhije, jednog prostora djelovanja okupe na jednom mjestu i zajednički razgovaraju na način na koji svako zajedno s kolegama promoviše bolju BiH, kakvu svi želimo i zaslužujemo.

Sretni smo i počastvovani što u okviru projekta imamo okvir za djelovanje kako bismo postali i bili servis za dizajniranje konkretnih aktivnosti. To je i svrha okupljanja. Nadam se da ćete prihvatiti pozitivne poruke i da će ono biti bogatstvo u ovim turbulentnim vremenima koje živimo, kazala je.

Mostarski paroh Radivoje Krulj pohvalio je plan CRS-a koji ima za cilj da platforma bude živa, te da se na samom terenu konkretnim primjerima gradi mir.

- Danas želimo da čujemo malo više, obrazujemo se i osposobimo se za dobre projekte. To je osnovna misija sveštenika. Čovjek nije hrišćanin, ako nije graditelj mira. Mi jesmo propovijedajući Evanđelje propovijedimo ljubav i mir. Pozdrav i blagoslov episkopa Dimitrija, poručio je Krulj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo