20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

20.05.2019 / 12:33 Ljepota i Zdravlje - KCUS

Obilježen Međunarodni dan terapije boli

Obilježen Međunarodni dan terapije boli
Foto: FENA - Vijesti.ba

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana terapije boli, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održan je Simpozij u cilju edukacije uposlenika i studenata Medicinskog fakulteta UNSA.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. dr. Amela Katica Mulalić je istakla da je Simpozij izuzetno značajan s obzirom na svakodnevne nove spoznaje o patofiziologiji, dijagnostici i liječenju boli.

- Vođeni činjenicom da je neadekvatna primjena terapijskih postupaka osnovni razlog neuspješnog liječenja, već drugu godinu organiziramo Simpozij na temu terapije boli. Uokviru održanog Simpozijuma, multidisciplinarnim pristupom predstavili smo najnovija saznanja o liječenju, patofiziološkim mehanizmima, kliničkim, psihološkim i socijalnim aspektima boli. Neuklonjena i snažna bol ima različite psihičke, fizičke i socijalne posljedice, te negativan efekat na sami ishod liječenja. Detaljnim i ozbiljnim sagledavanjem problema uvijek pronalazimo najdjelotvornije terapije liječenja. Analiza boli treba da bude što detaljnija, kako bi se primijenila najdjelotvornija terapija - izjavila je dr. Mulalić.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović je istakla da su otvaranjem Ambulante za terapiju boli na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS, prije dvije godine, znatno poboljšani uslovi života bolesnika koji se svakodnevno suočavaju sa bolovima.

- U Ambulanti se zbrinjavaju najteži onkološki i neurološki bolesnici, RVI i druge osobe koje uslijed primarnih oboljenja trpe jake bolove. Prije otvaranja Ambulante bolesnici su hodali od jedne ustanove do druge u potrazi za olakšanjem. Na ovaj način ispaštali su i bolesnici i članovi njihovih porodica, koji su gledali patnju svojih bližnjih a nisu im mogli pomoći. Lijekovi za bolove koji se koriste u kućnoj primjeni nisu dovoljno jaki za otklanjanje bolova koje trpe hronični bolesnici - kazala je prof.dr. Izetbegović.

Naglasila je da "KCUS nastoji biti ustanova koja će svojim uslugama olakšati i bolesnicima i njihovim porodicama, kroz uvođenje savremenih procedura i protokola liječenja, te praćenje inovacija u svim oblastima medicine".

- Detaljnim analizama svih aspekata liječenja i usluga koje se pružaju u našoj ustanovi, te strateškim projektima u posljednje tri i po godine, znatno smo unaprijedili kvalitetu zdravstvenih usluga. Kao najveća i najstarija zdravstvena ustanova KCUS je glavni oslonac izgradnje snažnog i uređenog zdravstvenog sistema u BiH - izjavila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo