14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

20.05.2019 / 10:48 Kultura - Aida Vežić

Jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora

Jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora
Foto: FENA - Vijesti.ba

Muzejski radnici iz šest evropskih zemalja okupili su se danas u Historijskom muzeju u Sarajevu na jednodnevnoj konferenciji "Meet, See, Do - LAB: Izvrsnost u muzejskoj edukaciji".

Cilj konferencije je stvaranje partnerstava sa muzejima iz Evropske unije, razmjena iskustva i jačanje muzejske edukacije u muzejima u BiH.

Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale  imati naviku i obavezu da posjećuju muzeje.

Dodala je da se odazvalo oko 40 učesnika, a, kako kaže,  posebno su sretni što je konferencija uspjela privući i kolege iz Hrvatske i Slovenije. 

- Oko polovine učesnika su studenti sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu jer želimo da upravo oni sutra budu stručnjaci koji će pomoći muzejima da razvijaju što kvalitetnije, raznovrsnije i stalne programe koji će uključivati i djecu i odrasle - rekla je Vežić.

Direktorica Asocijacije evropskih jevrejskih muzeja sa sjedištem u Amsterdamu Eva Koppen istakla je da je za njih muzejska edukacija jedna od glavnih zadaća prema javnosti i društvu u kojem djeluju.

- Smatrali smo da bi bila dobra ideja da udružimo snage s Balkanskom mrežom muzeja i Historijskim muzejom BiH kako bi podijelili iskustva jevrejskih muzeja iz Amsterdama, Varšave i Osla - kazala je Koppen.

Organizatori konferencije su Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Balkanska mreža muzeja i organizacija ProMu Cultural Projects iz Amsterdama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo