14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

20.05.2019 / 10:19 Kultura - Virtuelna posjeta muzejima

Evropska noć muzeja: Proslava kulture, historije i umjetnosti

Evropska noć muzeja: Proslava kulture, historije i umjetnosti
Foto: EU Info Centar - Vijesti.ba

U okviru Evropske noći muzeja, godišnje proslave kulture, historije i umjetnosti, Info centar Evropske unije u saradnji s ambasadama Austrije, Francuske, Grčke i Italije u Bosni i Hercegovini organizirao je virtuelne posjete prestižnim evropskim muzejima.

Posjetioci muzeja u Banja Luci, Jablanici, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Travniku i Trebinju imali su priliku pogledati dio postavke Albertina muzeja i Prirodoslovnog muzeja u Beču te vidjeti neka od najcjenjenijih djela izloženih u pariškom Luvru i Acropolis muzeju u Atini.

Tokom najvažnijeg dana za muzeje, središta kulture i tradicije otvaraju vrata i pripremaju posebne programe, pozivajući građane ne samo da ih posjete i nauče nešto novo, već da im se pridruže u promociji zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Kultura, umjetnosti i historija podsjećaju na zajedničku prošlost i pomažu izgraditi jače veze za budućnost, te su neizostavni dio obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, saopćeno je EU Info Centra.

Evropska noć muzeja, koja se organizira od 2005. godine, prilika je da se posjete trajne i privremene postavke, te muzeji dožive na drugačiji način kroz brojne događaje i aktivnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo