7°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.05.2019 / 08:15 Regija - Do koga je onda

SPC sam ustvrdio da ima loš odnos sa svim vjerskim zajednicama u regiji

SPC sam ustvrdio da ima loš odnos sa svim vjerskim zajednicama u regiji
Foto: Vijesti.ba
Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je sinoć da je na upravo završenom zasjedanju razmatrao stanje SPC-a u državama stvorenim na "razvalinama" bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatovano da su "animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj mjeri, gotovo svuda".

"U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Informativne službe SPC-a.

U saopštenju se navodi da se "tim nacrtom zakona specijalno i namjerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države".

"Takva rješenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu vjeroispovijesti i savjesti i predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje crkvene poslove. Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinjâ u korist kanonski i realno nepostojeće 'Crnogorske Pravoslavne Crkve'", rečeno je u saopštenju.

Sabor je ocijenio da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, "što se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

Vrh SPC-a je "po ko zna koji put izrazio svoju zaprepaštenost i ogorčenost uslijed nekanonskih upada episkopâ i sveštenikâ Rumunske Pravoslavne Crkve u eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Istočnoj Srbiji".

U saopštenju se ističe da je "najveći problem Pravoslavne Crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske Patrijaršije da taj problem riješi 'preko koljena', na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom kao cjelinom i bez svepravoslavnog savjetovanja".

"S tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva ne priznaje novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko, a nalazi se u liturgijskom i kanonskom opštenju samo i isključivo sa kanonskom Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom, na čijem čelu se nalazi Njegovo Blaženstvo mitropolit Onufrije, i sa svim ostalim kanonskim Pravoslavnim Crkvama", navodi se u saopštenju sa saborskog zasjedanja.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo