2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

18.05.2019 / 16:38 Regija - Čedomir Jovanović

Neprihvatljivo da vladike vode politiku, da SPC povlači crvene linije

Neprihvatljivo da vladike vode politiku, da SPC povlači crvene linije
Čedomir Jovanović / Vijesti.ba
Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) mora da prestane da se miješa u političke odluke i da svojom isključivošću dodatno otežava poziciju Srbije u pregovorima sa kosovskim Albancima.

Jovanović je kazao da "mitomanije svih zasjedanja u SPC-u, odsustvo osjećaja za realnost, manjak brige za ljudske živote i propali projekti velikosrpskog nacionalizma", koji, kako on navodi, imaju "još uporište u Crkvi", ostavljaju Srbiju u zamrznutom konfliktu sa svim susjedima.

"Odluka o problemu Kosova nije tapija Crkve i njenih vladika, niti oni imaju veće pravo od bilo kog građanina u Srbiji kada je u pitanju zajednička odluka o tako jednom važnom pitanju", navodi se u pisanoj izjavi i dodaje da se SPC ponaša kao da može iza zatvorenih vrata da donosi nekakve odluke koje treba sve nas da obavezuju.

Jovanović je kazao da "svako mora da se pogleda u ogledalo i vidi koja je cijena njegove podrške katastrofalnoj politici koja je Srbiju odvela na marginu savremene civilizacije i da se zapita gdje je pogriješio".

"LDP ne prihvata da vladike vode politiku, da Crkva povlači nekakve 'crvene linije', niti da se prema njihovim stavovima donose neki obavezujući dokumenti za sve nas", naveo je Jovanović i dodao da se neće složiti sa time da se "svaki put iste arhitekte srpske propasti ponovo pojavljuju sa istim idejama zbog kojih je Srbija skoro nestala kao društvo".


(Vijesti.ba / BETA)

Izdvajamo