14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

18.05.2019 / 09:06 Kultura - "Muzejske priče"

Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije

Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije
Foto: Vijesti.ba
Grad Sarajevo će se projektom "Muzejske priče" pridružiti porodici 120 gradova širom svijeta, koji će u subotu, 18. maja, obilježiti Međunarodni dan muzeja i Noć muzeja.

Grad Sarajevo je izradio zajednički letak s ciljem predstavljanja programa koji će muzeji ponuditi u sklopu ovog kulturnog događaja.

Na taj dan građani, turisti i gosti grada imat će priliku da posjete: Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica i Umjetničku galeriju BiH, koji će pored stalnih izložbenih postavki ponuditi i druge zanimljive, edukativne i zabavne sadržaje za sve generacije. Ulaz je besplatan.

Ovih pet bh. institucija kulture i umjetnosti, zajedno s Olimpijskim muzejom BiH, su članice Mreže muzeja, koja je formirana u sklopu projekta "Muzejske priče", s ciljem podrške radu muzeja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije.

Međunarodni dan muzeja obilježit će i pet članica ove mreže iz Srbije: Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

"Muzejske priče" realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu s Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81 posto), dok preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) obezbjeđuju projektni partneri.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo