0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

16.05.2019 / 17:04 BiH - Banja Luka

Parlament RS-a podržao strategiju unapređenja položaja starijih osoba

Parlament RS-a podržao strategiju unapređenja položaja starijih osoba
Foto: FENA - Vijesti.ba

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas su usvojili Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih osoba u tom bh. entitetu za period do 2028. godine, čiji cilj je rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih, ...

... zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima.

Izglasan je i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja (2019. - 2029. godine) te izvještaj o radu i Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prošloj godini.

U nastavku četvrte redovne sjednice usvojen je i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2018., te primljen k znanju Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, uz prihvaćen zaključak Kluba poslanika SDS-a kojim Narodna skupština traži od Ombudsmana za ljudska prava BiH da sačini i u roku od 90 dana parlamentu dostavi na razmatranje specijalni izvještaj o zastupljenosti konstituvnih naroda u institucijama s posebnim akcentom na zastupljenost Srba u strukturi vlada i drugih institucija kantona i Federacije BiH.

Usvojena i Odluka o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini  (8906-BA), u iznosu od 10,9 miliona eura, što je 40 posto ukupnog kredita za BiH. 

Parlament je, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, izabrao članove Savjeta nacionalnih manjina izabrao, čime je okončano dvodnevno zasjedanje. (Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo