16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

16.05.2019 / 14:12 BiH - Zastupnik DF-a za Vijesti.ba

Begić: Komšić bi mogao dopuniti krivičnu prijavu protiv Dodika

Begić: Komšić bi mogao dopuniti krivičnu prijavu protiv Dodika
Zlatan Begić / Vijesti.ba
Krivičnu prijavu koju je Željko Komšić podnio protiv Milorada Dodika, ali i reakcije iz bh. entiteta RS koje su uslijedile, za Vijesti.ba je komentirao zastupnik DF-a u Parlamentu BiH Zlatan Begić.

- Sudeći po djelovanju unutar institucija BiH i na nivou entiteta RS, ali i po burnim reakcijama jednog dijela najradikalnijih dužnosnika iz SNSD-a i iz ovog entiteta povodom podnošenja krivične prijave protiv gospodina Milorada Dodika od strane gospodina Komšića, čini se da bi krivičnu prijavu valjalo podnijeti i protiv drugih lica zbog postojanja osnovane sumnje na saučesništvo, pomaganje i podstrekavanje u vezi sa osnovama sumnje na izvršenje krivičnog djela, odnosno u vezi sa navedenom krivičnom prijavom, smatra Begić.
 
„Dužnost svakog građanina je da prijavi saznanja o postojanju osnovane sumnje na izvršenje krivičnog djela. Ta dužnost ima posebnu težinu kada je riječ o nosiocima državnih funkcija čija prva obaveza je da poštuju Ustav i zakone ove zemlje, pa je gospodin Komšić u tom smislu postupao kao savjestan građanin, ali i kao savjestan i odgovoran član kolektivnog šefa države“, dodaje Begić.

„Kršenje Ustava BiH od strane jednog dijela rukovodstva navedene političke partije i entiteta RS konstatovao je i Ustavni sud BiH u ranijem periodu, pa se postavlja pitanje zbog čega nadležni organi pravosuđa nisu utvrdili odgovornost i sankcije za izvršioce tim povodom“, naglašava zastupnik DF-a u PS BiH.

Osim toga, sudeći po reakcijama i izjavama “branitelja” lika i djela osuđenih ratnih zločinaca, ali i gospodina Dodika povodom podnošenja ove krivične prijave, bilo bi neophodno organizovati jedan kurs za nosioce najviših državnih funkcija na kojima bi se isti podučili osnovama prava (pogotovo Ustavnog prava BiH!). To, kako se ne bi događalo da naviši državni funkcioneri u javnost izlaze sa nesuvislim izjavama kako političke stranke postavljaju članove Predsjedništva BiH (!?), ili kako narodi biraju članove Predsjedništva BiH (!?), kako bi se podučili šta je kleveta, a šta iznošenje istinitih činjenica, šta je “lažno prijavljivanje” a šta nije, šta je saučesništvo, pomaganje i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela itd., te kakve su sankcije za one koji – s vremena na vrijeme sve ovo pobrkaju pokušavajući od toga stvoriti senzacionalističko-nacionalistički politikantski narativ“, navodi Begić.

„S tim u vezi, članove Predsjedništva BiH, dakle, ne instaliraju političke partije – kako to nespretno izjavi jedan visoki funkcioner SNSD-a, niti ih biraju narodi – odnosno BH etničke skupine, nego ih neposredno biraju građani BiH, raspoređeni po entitetima kao izbornim jedinicama. U tome su i razlozi zbog kojih valja mijenjati Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se način izbora članova Predsjedništva uskladio sa opšteprihvaćenim međunarodnim demokratskim – građanskim standardima i presudama Evropskog suda u Strazburu, jer “dežurnim” nacionalistima očigledno nije dovoljan postojeći nivo diskriminacije građana BiH po etničkoj pripadnosti, nego bi čak uvodili nove forme diskriminacije – makar u pustopoljinama vlastite mašte i nesuvisle retorike, što proizilazi iz nesuvislih i neutemeljenih javnih istupa kakve imamo priliku da slušamo i gledamo“, naglašava Begić.

Pored toga što to govori o tome da je riječ o totalnim laicima u poslu kojim pokušavaju da se bave, to također, dodaje Begić, ne ostavlja ni mnogo nade gospodinu Dodiku ako ga takvi budu branili u postupku pred pravosudnim institucijama ove zemlje, a povodom prijave koju je podnio gospodin Komšić.

„U međuvremenu bi svakako trebalo dopuniti krivičnu prijavu protiv gospodina Milorada Dodika jer njom očigledno nisu obahvaćeni brojni saučesnici, pomagaći i podstrekači koji se, eto sami javljaju u funkciji branioca gospodina Dodika i njegovih postupaka, a gospodin Komšić bi također na adrese mnogih u ovoj zemlji trebao uputiti i tužbe za klevetu – po onome što kleveta doista jeste, a ne po mišljenju ansambla političkih “umjetnika” (da mi oproste umjetnici!!!) iz različitih političkih partija koji pokušavaju da se ozbiljnim poslom bave na neozbiljan, površan i senzacionalistički način što, nažalost, odgovora i stvarnim kapacitetima većine tih osoba“, zaključuje Begić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo