14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.05.2019 / 14:06 BiH - Vlada FBIH

Usvojena informacija o Prednacrtu sporazuma BiH i RH o izgradnji gasovoda

Usvojena informacija o Prednacrtu sporazuma BiH i RH o izgradnji gasovoda
Ilustracija / Vijesti.ba
Federalna vlada usvojila je danas informaciju o trenutnom statusu projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska (gasovod Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar) i tekstu Prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda.

Vlada cijeni da ponuđeni tekst predstavlja dobar osnov za izradu konačnog Sporazuma, a s ciljem njegovog poboljšanja predložila je ažuriranje podataka u Prednacrtu i njegove manje dopune.

Ujedno, Vlada je zadužila premijera FBiH da, uime Vlade FBiH, o ovom zaključku i tekstu ažuriranog i dopunjenog Prednacrta sporazuma, upozna Vijeće ministara BiH radi razmatranja i daljnjeg postupanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će o zaključku i Prednacrtu upoznati Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Federalno ministarstvo će, na osnovu informacija dostavljenih od BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, redovno informisati Vladu FBiH  nastavku realizacije projekta i izradi konačnog teksta Sporazuma.

Za projekte upravljanja čvrstim otpadom 477,8 hiljada KM

Vlada Federacije BiH usvojila je danas na sjednici informaciju o realizaciji Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom, s prijedlogom utroška sredstava od povrata PDV-a, te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma za implementaciju utroška sredstava od povrata PDV-a u iznosu od 477.814.50 KM.

Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini je odobrila Svjetska banke 25. novembra 2008. godine u iznosu od 40 miliona dolara. Realizacija projekta se vrši odvojeno za svaki entitet s raspodjelom sredstava u iznosu od 55 posto za FBiH (14,89 miliona eura) i 45 posto za RS (12,19 miliona eura), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kad je riječ o rezultatima ovog projekta, u Mostaru je izgrađena prva faza regionalne deponije, koja je počela sa radom u septembru 2014. godine. U Tomislavgradu je urađena studija izvodljivosti odabrane lokacije Pakline. U Gornjem Vakufu i Bihaću su urađeni projekti izgradnje prve faze regionalne deponije i Studija uticaja na okoliš, ali nisu mogle biti izdate okolišne dozvole i kreditor je odustao od daljeg investiranja.

U Živinicama je urađena projektna dokumentacija i obezbijeđene sve potrebne dozvole, ali nije bilo vremena za realizaciju radova.

Livno je dobilo regionalnu deponiju na lokaciji Korićina, a u Zenici je sanirana i zatvorena deponija otpada u skladu sa standardima EU.

Nakon okončanja projekta saldo neutrošenih sredstava iznosi 265.332,95 KM, a ostvarena su po osnovu povrata PDV-a.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je predložilo da od ovog iznosa 189.012,25 KM bude dato kao podrška regionalnim i drugim sanitarnim deponijama za upravljanje otpadom u Federaciji BiH, a 189.012,25 KM za operativne troškovi realizacije projekata.

Saglasnost na sponzorstvo Sportskih igara mladih

Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost na Odluku Uprave BH Telecom d.d. Sarajevo o odobravanju sredstava za nabavku reklamno-promotivnih usluga od Udruženja za sport i rekreaciju mladih, a u vezi sa Sportskim igrama mladih u 2019. godini u vrijednosti od 80.000 KM (bez PDV-a).

Saglasnost je data na isnovu zaključka Vlade od 8.3.2010. godine kojim je određeno da Vlada FBiH odobrava sponzorstva u iznosu većem od 50.000 KM u svim javnim preduzećima u kojima je većinski vlasnik.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Federalna vlada je prihvatila izvještaje o radu Nadzornog odbora JP Hrvatske telekomunikacije Mostar, te o realizovanim aktivnostima implementacione jedinice Projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ za Federaciju BiH za period januar-mart 2019. godine,.

Prihvaćene su informacija o trećem sastanku Posebne skupine za reformu javne uprave i preporuke i naredne aktivnosti Evropske komisije koje će uslijediti nakon ovog sastanka. Vlada je zadužila svoje, kao i predstavnike federalnih ministarstava i drugih federalnih organa uprave da u radnim grupama iz oblasti reforme javne uprave dosljedno zastupaju stavove Vlade FBiH.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je ovlastila premijera Federacije BiH Fadila Novalića da, uime FBiH, potpiše punomoć Upravi privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, za pokretanje i uknjižbu imovine na terminalima tečnih tereta Bihać, Blažuj, Mostar i Živinice.

Za zastupanja Vlade Federacije BiH na skupštinama Cesta d.d. Mostar i Union banke d.d. Sarajevo opunomoćeni su Jadranko Puljić, odnosno Maja Vanjek.

Nakon što je razriješila dosadašnjeg, Vlada je za novog zamjenika direktora Finansijsko-informatičke agencije imenovala Tomislava Leku, na period od četiri godine.

Razriješena je dužnosti predsjedavajuća u Nadzornom odboru Agencije za vodno područje rijeke Save – Sarajevo, a Esad Šabaređović imenovan za privremenog predsjedavajućeg NO, na period od 90 dana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo