17°C
Mostar 22°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.05.2019 / 20:01 Regija - Aleksandar Popov za Vijesti.ba

Vučiću treba podrška SPC-a za kompromise koji se mnogima neće svidjeti

Vučiću treba podrška SPC-a za kompromise koji se mnogima neće svidjeti
Aleksandar Popov / Vijesti.ba
Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov komentirao je za Vijesti.ba sjednicu Srpske pravoslavne crkve (SPC) održanu prije nekoliko dana u Beogradu na kojoj su bili prisutni i Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Vučić i Dodik su nakon Sabora istakli kako je razgovor bio vrlo važan da se otvoreno razgovara o svim pitanjima bitniom za utvrđivanje zajedničkih stavova i srpskog jedinstva.

„To nije ništa neuobičajeno, njih dvojica stalno podupiru temu o srpskom jedinstvu i koriste položaj srpskog naroda u regionu za svoje interese. Čak je bila i najavljena ona Deklaracija o položaju srpskog naroda, koja nikad nije objavljena. To je dežurna tema i kod jednog i kod drugog da bi skretali pažnju s nekih drugih bitnih pitanja“, kaže Popov.

On dodaje kako Dodik ojačava svoju poziciju pojavljivanjima na ovakvim skupovima.

„Dodik ne izbiva maltene iz Beograda, učestvuje u svim značajnijim manifestacijama gdje se pokazuje kao glavna potpora Srbiji iz dijaspore i glavni zaštitnik srpskog naroda u RS-u s njegovim stalnim naglašavanjem mogućnosti da RS izađe iz sastava BiH i da se pripoji Srbiji“, kaže on.  

Popov dodaje kako je to već postala jedna uobičajena priča, s tim što, smatra Popov, Vučić ipak gleda da vodi računa o tome kakva poruka treba da ode prema zapadu.

Nakon Sabora Vučić je s visokim predstavnicima SPC-a održao zaseban sastanak na kojem nije bio prisutan Dodik. Popov smatra da se ovdje radi o nekim aranžmanima koje Vučić pravi sa pojedinim vjerskim poglavarima, i to je nešto što se tiče isključivo Srbije.

„Mislim da to nije za više očiju. Ne znam šta bi trebalo tu biti, ali vjerovatno Vučić  razgovara da bi osigurao veću podršku Srpske pravoslavne crkve za dogovore o Kosovu koji se nekima ili mnogima ovdje neće svidjeti, odnosno za neke kompromise. Zato mu je jako važno da ima uporište u SPC-u. Tako da mislim da to nije bilo baš za Dodikove uši“, kaže Popov.

Popov se dotakao i poruka ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji je prije nekoliko dana u Banja Luci kazao kako RS nema svoju vojsku, ali srpski narod ima. Popov smatra kako se ne zna ko više, Vulin ili Dodik, radi na destabilizaciji.

„Ne zna se ko više doprinosi tome da na verbalan način destabilizuje situaciju u regionu. Dodik svojim porukama stalno tjera inat, jer mu je kriva što nije stvorena jedinstvena vojska RS-a, pa onda pravi rezervni sastav za obilježavanja događaja  i sjećanja na one ratne godine i time provocira pripadnike drugih naroda u BiH“, zaključio je Aleksandar Popov.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo