17°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.05.2019 / 12:09 Politika - Predsjedništvo BiH

Komšić i Hasanov razgovarali o unapređenju odnosa BiH i Azerbejdžana

Komšić i Hasanov razgovarali o unapređenju odnosa BiH i Azerbejdžana
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas ambasadora Republike Azerbejdžan u BiH Eldarа Hasanova.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali o dinamiziranju bilateralnih odnosa BiH i Azerbejdžana. Ambasador Hasanov je podsjetio na održavanje Samita Pokreta nesvrstanih zemalja u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, koji je planiran za 25. i 26. oktobar ove godine. Izrazio je zadovoljstvo unapređenjem saradnje dviju zemalja na planovima turizma, investicija, kulture i obrazovanja.

Hasanov je istaknuo i veći broj pripremljenih bilateralnih sporazuma BiH i Azerbejdžana, koji će biti potpisani u narednom periodu.

Sagovornici su razgovarali o statusu investicija azerbejdžanskih kompanija u Doboju i Srebrenici, kao i o mogućnostima za njihovo proširenje i intenziviranje u poljoprivredi, građevinarstvu i turizmu. Usaglašena je i potreba za realiziranjem bilateralne posjete na najvišem nivou u narednom periodu.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je kako su Sarajevo i Baku među prvim gradovima koji su potpisali sporazum o saradnji, i to  još tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pohvalio je saradnju dviju zemalja  na obrazovnom planu, kao i uspješno organiziranje studijskih posjeta bosanskohercegovačkih studenata Azerbejdžanu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo