8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

14.05.2019 / 20:23 Ekonomija - "Kuda ide privredni sektor BiH?

Podržati izmjene propisa kojima će biti kreiran bolji poslovni ambijent

Podržati izmjene propisa kojima će biti kreiran bolji poslovni ambijent

Učesnici panela "Kuda ide privredni sektor BiH? Problemi i rješenja" koji je održan danas u Sarajev zaključili su da svi u poslovnoj zajednici, uključujući Udruženje poslodavaca, Vijeće stranih insestitora i privredne komore, trebaju davati podršku izmjenama propisa kojima će se kreirati bolji poslovni ambijent i rasterećenje privrede.

Panel je održan u okviru promocije projekta "Moj proizvod" koju su organizovali Udruženje poslodavaca FBiH i Dnevni list, a učesnici su bili federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić.

Razgovarano je o problemima i preprekama koji ograničavaju rast i razvoj privrede, te o inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi.

Zukić je istakao da je potrebno poboljšati regulatorne okvire, te da je ministarstvo na čijem je čelu pripremilo nove tekstove Zakona o obrtu, Zakona o poticaju razvoja male privrede i Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

- Ti zakoni imaju za cilj podršku malim i srednjim preduzećima, posebno start-upovima, i kreiranju poduzetničkih zone. Vlada FBiH je za ove namjene izdvojila oko osam miliona KM - kazao je Zukić.

Smailbegović je naveo da je Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo "Inicijativu 20+5+" koja ima za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH, a koja je podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je održana sredinom aprila 2019.

- Mišljenja smo da poslodavci trebaju biti uključeni u izradu zakonskih propisa - kazao je Smailbegović, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo