17°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.05.2019 / 15:01 Regija - Zbog financijske neodrživosti

Slovenija: Obrtničke mirovine smanjuju se za skoro trećinu

Slovenija: Obrtničke mirovine smanjuju se za skoro trećinu
Foto: Ilustracija
Dodatne profesionalne mirovine za oko 9 tisuća bivših obrtnika u Sloveniji, koje se isplaćuju iz njihova posebnog mirovinskog fonda, smanjit će se od lipnja za 30,4 posto zbog financijske neodrživosti ...

... dosadašnjeg načina isplata, odluka je koju je u drugom pokušaju donijela skupština Fonda obrtnika i poduzetnika (SOP).

Fond za tzv. "profesionalne mirovine" osnovan je 1956. godine kao jedna vrsta paralelne mirovinske ustanove, za tu kategoriju zaposlenih koji  se nakon II. svjetskog rata nisu mogli uključiti u državni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje te nisu stekli pravo na "državne" mirovine, prenijeli su slovenski mediji.

Odluka  da se te mirovine znatno smanje donesena je tijesnom većinom na skupštini nakon prvog neuspješnog pokušaja, kad je bila odbijena, ali uz velike prosvjede osiguranika-obrtnika te njihovih udruga, koji ju smatraju nepravednom.

Oni najavljuju da će o državnoj uplati u njihov fond nastaviti pregovarati s vladom, kako bi se obrtničke mirovine vratile na prijašnju razinu, a da će u slučaju da to ne uspije pokrenuti i pravne postupke kako bi se odluka o smanjenju državnih uplata i njihovih mirovina ukinula.

Prosječna mirovina koju je do sada dobivalo oko 9000 obrtnika i poduzetnika iz tog fonda ionako je bila u prosjeku samo  85 eura, tvrde obrtnici koji za slabu likvidnost fonda, kojemu je prijetila likvidacija, optužuju državu.

Zakonom je vlada prije nekoliko godina svoju godišnju donaciju tom fondu smanjila sa 6 milijuna eura na samo 600.000 eura te ga tako dovela u nezavidan položaj, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo