12°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

14.05.2019 / 12:35 Regija - Generalni sekretar LSV-a

Kostreš poručio: Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma

Kostreš poručio: Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma
Bojan Kostreš / Vijesti.ba
Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje Pokretu socijalista i svim režimskim i opozicionim velikosrpskim nacionalističkim manipulantima da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, niti je to ikada bila.

Kazao je ovo generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

"Zbog zlonamjernih i politički nepismenih Vulinovih kadrova navodimo međunarodno potvrđene činjenice: Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma kao aktivna učesnica u ratu u Bosni i Hercegovini, koji je upravo zbog toga pravno kvalifikovan kao međunarodni konflikt. Garanti Dejtona nalaze se u Upravnom odboru Veća za implementaciju mira i to su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska", kaže Kostreš.  

Prema sporazumima, dodaje on, Upravni odbor visokom predstavniku u BiH daje političke smjernice.

"U Sarajevu, visoki predstavnik predsjedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mjesečno. Uz to, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje. Zbog toga ponavljamo da je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da „Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima“ veoma opasna po regionalnu stabilnost i da je u suprotnosti sa politikom poštovanja teritorijalnog integriteta Bosni i Hercegovini, koji zvanično zastupa vlast u Srbiji", smatra Kostreš.

On napominje da Bosna i Hercegovina ima svoje Oružane snage, a ideje o drugačijim bezbjednosnim okvirima, koje je iznio Vulin, predstavljaju kršenje ustavno-pravnog sistema susiedne države i međunarodnih obaveza koje je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog i Pariškog mirovnog ugovora, preuzela.

"A funkcioneru nečega što se, iz nepoznatih razloga, naziva Pokret socijalista, Bojanu Torbici poručujemo da Vojska Srbije pripada građanima Republike Srbije koji finansiraju njeno postojanje, i nikome drugome! Poručujemo im i da ćemo učiniti sve da spriječimo sumanute umove iz devedesetih, koji su zbog izostanka lustracije i zabrane vladajućih partija iz vremena vladavine balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i kamarile domaćih izdajnika u mogućnosti da ponove svoju navodnu brigu za Srbe sa prostora nekadašnje Jugoslavije i da ih „brane“, kaže Kostreš.

Kostreš dodaje gdje god su ih Vulin i njemu slični branili tokom devedesetih godina – tu Srba danas više nema. Jer, koga Vulin brani, taj zna da je došlo vrijeme da se zabrine za sebe, svoju porodicu i svoju zemlju.

"Još jednom pozivamo predsjednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da se izjasni da li su stavovi nesposobnog ministra odbrane ujedno i stavovi aktuelne Vlade", zaključio je Bojan Kostreš.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo