20°C
Mostar 21°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 20°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

13.05.2019 / 14:59 Ekonomija - Vanjskotrgovinska razmjena BiH

Blagi pad izvoza u prvom kvartalu

Blagi pad izvoza u prvom kvartalu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina  je u prvom kvartalu ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 2,85 milijardi KM, što predstavlja smanjenje za 0,47 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), uvoz je u prvom kvartalu iznosio oko  4,7 milijardi KM i veći je za 4,47 posto.

Generalni sekretar  VTKBiH  Nihad Bajramović, na konferenciji za novinare u Sarajevu, je kazao da je pokrivenost uvoza izvozom  bila 60,7 posto, što je manje za 4,73 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 2,54 posto i njegova vrijednost je 7,55 milijardi KM. Vanjskotrgovinski deficit je također povećan i iznosi 1,85 milijardi KM.

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u prvom kvartalu ove godine, kako je kazao, pokazuju blagi pad izvoza, uzrokovan prije svega smanjenjem ekonomske aktivnosti prerađivačke industrije, a time i smanjenje izvoza uz, nažalost, povećanje uvoza, uzrokovano povećanjem domaće potražnje.

-Za ekonomski razvoj BiH kojim bi bila otklonjena ova stagnacija, odnosno zaostajenje u odnosu na evropske zemlje, neophodno je povećati investicije koje su opet uslovljene provedbom reformi, vladavinom prava i dobrim upravljanjem u skladu sa standardima EU – kazao je Bajramović.

Govoreći o uzrocima pada bh. izvoza u prvom kvartalu, Belma Hasić iz Sektora za makroekonomskog sistem u VTKBiH, među ostalim,  je navela da je došlo do usporavanja rasta u EU, te da je BiH itekako vezane za velike partnere u EU. Također do pada i stagnacije je došlo zbog globalnih trgovinskih kretanja. Kada je riječ o uvozu, zabilježen je pad uvoza iz Njemačke od oko 1,5 posto, dok su ostali značajniji trgovinski partneri uglavnom nastavili sa rastom uvoza proizvoda u BiH.

Za prva tri mjeseca ove godine ukupan izvoz iz BiH prema Hrvatskoj iznosio je gotovo 373 miliona KM, dok je vrijednost uvezene robe u tom periodu iznosila 761 milion KM. Na tržište Srbije u prvom kvartalu izvezli smo robe u vrijednosti od oko 315 miliona  KM, što je za 7,35 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Obim trgovinske razmjene sa Turskom iznosio je 260 miliona KM. Izvoz u Tursku je u prvom kvartalu iznosio  71,15 miliona KM i manji je u odnosu na prethodnu godinu za 21,38 posto, dok je uvoz iz Turske povećan  za 18,58 posto i iznosio je oko 189 miliona KM.

Prema podacima VTKBiH, došlo je do smanjenja izvoza u  SAD i Kinu, dok je izvoz u Rusiju blago povećan (dva posto) u odnosu na prošlu godinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo