9°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

13.05.2019 / 13:26 Politika - Potpredsjednik SDP-a za Vijesti.ba

Bećirović: Evropske države bi poput SAD-a trebale uvesti sankcije Dodiku

Bećirović: Evropske države bi poput SAD-a trebale uvesti sankcije Dodiku
Foto: Vijesti.ba

Bećirović je mišljenja kako bi i evropske zemlje trebale razmisliti o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako su to uradile SAD.

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović osudio je jučerašnji govor Milorada Dodika na obilježavanju Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te je pozvao državne organe i međunarodnu zajednicu da djeluju.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je jučer u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

"Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet", kazao je Dodik.

Bećirović kaže kako je svim političkim ekstemistima u BiH potrebno poslati nedvosmislenu poruku.

"Želim vrlo jasno reći da Miloradu Dodiku, kao i svim političkim ekstremistima u državi BiH, moramo iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati nedvosmislene poruke i vrlo jasno istaći; prvo, da postoji država Bosna i Hercegovina, drugo, da postoje državni organi BiH, i treće, da je krajnje vrijeme da neodgovorni političari kakav je Milorad Dodik prestanu rastjerivati građane, a posebno mlade ljude iz BiH, rastjerivati strane investitore i uništavati bh. ekonomiju", kazao je Bećirović za Vijesti.ba.

Bećirović dodaje kako ovakvim ratnohuškačkim porukama oni samo doprinose većoj bijedi stanovništva u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

"Mislim da i međunarodna zajednica treba napokon poslati vrlo jasnu poruku i hitno zaustaviti ovakvu antiustavnu, a dodao bih, i petokolonašku politiku Dodika kojom se udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na ovakav flagrantan i bezobziran način odavno neko nije ugrožavao temelje države Bosne i Hercegovine, i to ne smije nikako izmaknuti kontroli", ističe potpredsjednik SDP-a.

Bećirović je mišljenja kako bi i evropske zemlje trebale razmisliti o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako su to uradile SAD.

"Mislim i predlažem da se razmisli, da se osim SAD-a, i pojedine evropske države pridruže sankcijama protiv Milorada Dodika koji predstavlja najekstremnijeg političara, ne samo u BiH, već u cijeloj jugoistočnoj Evropi", smatra on.

Na kraju krajeva, dodaje Bećirović, mi imamo Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine.

"On je vrlo jasan i u Članu 82, stav b, kaže se vrlo jasno da je bilo koji entitetski zakon ili podzakonski akt koji je u suprotnosti sa odredbama ovog Zakona, da on jednostavno nema prednost u odnosu na državne zakone. Prema tome, imamo državni Zakon o odbrani, on je jasan, i moraju ga svi provoditi, oni koji ne provode Ustav i zakone ove zemlje moraju podlijegati sankcijama a one su poznate i u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine", kaže Bećirović.

Kada je u pitanju odgovor probosanskih snaga, Bećirović smatra da prije svega moraju da funkcionišu institucije pravne države Bosne i Hercegovine.

"Dakle, moramo tražiti da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i svi drugi nadležni organi rade svoj dio posla. Kada neko udara na državu BiH, onda mora imati odgovor državnih organa BiH, a uz to, mislim da u ovom slučaju treba da bude vrlo jasan odgovor i međunarodne zajednice. Mir u BiH je najvažniji, i za BiH i za Evropu", zaključio je Denis Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)Izdvajamo