20°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.05.2019 / 11:01 Politika - Parlament FBIH

Ružnić: Hitno donijeti strategiju upravljanja migracijama u BiH

Ružnić: Hitno donijeti strategiju upravljanja migracijama u BiH
Foto: Vijesti.ba

Zastupnik Hamdija Abdić, jedan od inicijatora današnje tematske sjednice, rekao je da su svi zastupnici iz Krajine zajednički pripremili set zaključaka koji očekuju da će danas biti i usvojen.

Abdić je između ostalog kazao da zbog migrantske krize kojoj su prije svega izloženi Bihać i Velika Kladuša, domaći pa i strani investitori izbjegavaju to područje.

Pozvao je na solidarnost ostalih kantona kako bi se ublažio problem migrantske krize na području USK.

Njegov krajiški kolega, zastupnik Albin Muslić također ističe da je migrantska kriza problem koji ima nesagledive ekonomske, društvene i demografske posljedice na USK.

Premijer USK Mustafa Ružnić potcrtava da je 2015. godine Ministarstvo sigurnosti jasno poručilo da smo spremni za migrantsku krizu.

Nekontrolisani priliv migranata krenuo je, kaže, od aprila 2018. godine. Migranti su se koncentrisali, dodaje, kod Velike Kladuše i u Đačkom domu u Bihaću.

Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše pred kraj prošle godine bilo je, navodi premijer USK, više od 8.700 migranata, a vlasti su pokušavale poduzeti sve da sačuvaju dostojanstvo i sigurnost građana.

U četiri prihvatna centra nalazi se više od 3.200 migranata, pojašnjava Ruznić.

U proljeće će, podsjeća Ružnić na brojna upozorenja koja su isticali u proteklim mjesecima, doći do novog migrantskog vala, ali odgovora nadležnih vlasti na državnom nivou ni dan-danas nema.

- Nije rješenje problema tako što će se on izmjestiti u susjedno dvorište i moramo sve učiniti da ne dođe do novog protesta građana USK zbog skučenog prostora - naveo je Ružnić.

USK je u proteklom periodu izdvojio je oko 4,5 miliona KM u prethodnom periodu za pružanje zdravstvene pomoći migrantima koji nisu zdravstveno osigurani.

Nijedna policijska agencija, tvrdi Ružnić, nije se uključila u rješavanje problema migrantske krize u USK osim pripadnika MUP-a USK.

Ubistva, pokušaji silovanja, razbojništva samo su neka od brojnih krivičnih djela koja su počinili migranti, navodi Ružnić.

- Tražimo da FBiH formira jedno koordinaciono tijelo koje će upravljati migracijama, mora se pod hitno donijeti strategija upravljanja migracijama u BiH. Svi se moramo uključiti. Nekad nam se čini da državna Granična služba više čuva granice Hrvatske nego granice BiH - ističe Ružnić.

Ova migrantska kriza, upozorava, neće se smiriti tokom ove godine i prema svim procjenama trajat će najmanje narednih 10 godina.

- Moramo se svi uključiti u ovaj proces, od općinskih, preko kantonalnih i entitetskih pa do državnih vlasti, moramo poslati jasne poruke - ne može jedan dio BiH, FBiH, nositi teret cijele BiH - rekao je Ružnić, dodajući da se trenutno na području USK nalazi oko 5.000 migranata.

- Ne smijemo dozvoliti da dođe do skučenog životnog prostora kao što smo to imali u oktobru. Ako do toga dođe, svi ljudi, radnici, roditelji, djeca, svi će ustati. A tog momenta, vjerujte, građane neće moći zaustaviti ni MUP USK - dodao je premijer Ružnić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo