25°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

12.05.2019 / 19:21 Politika - Predsjedavajući VM BiH

Zvizdić: Najbolji odgovor na Dodikove prijetnje je insistiranje na MAP-u

Zvizdić: Najbolji odgovor na Dodikove prijetnje je insistiranje na MAP-u
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik danas je zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Na ovo je reagirao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Reakciju prenosimo u nastavku:

- “Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da slijedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje Oružanih snaga BiH koje su najvažniji garant mira u Bosni i Hercegovini i najbolji primjer uspješne unutrašnje bosanskohercegovačke integracije.

Vijeće ministara BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OS BiH.

A najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno  djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija BiH.

EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu sa važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja  vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu sa tim.

Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne medjunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu.”


(Vijesti.ba)

Izdvajamo