18°C
Mostar 30°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

10.05.2019 / 15:40 Kultura - Zemaljski muzej BiH

Izložba svakodnevnih predmeta i umjetničkih djela u yakishime keramici

Izložba "Yakishime-Metamorfoza zemlje“ predstavlja yakishime keramiku koja se u Japanu razvila u različitim smjerovima kao dio japanske tradicionalne kulture, a otvorena je danas u Zemaljskom muzeju BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić istakao je da je ova izložba realizovana u saradnji s ambasadom Japana u BiH koja na taj način predstavlja kulturu ove zemlje.

Ovo je prvi put, kazao je Sijarić, da u Muzeju imaju orginalne predmete iz Japana.

Ambasador Japana Hideyki Sakamoto izrazio je zadovoljstvo što ova putujuća izložba, koja obilazi zemlje Evrope, gostuje i u Sarajevu.

Ističe da yakishime keramika nastaje specifičnim načinima pečenja gline bez upotrebe zaštitnih slojeva, premaza, te da se velika pažnja posvećuju kvalitetu gline koja se koristi.

Ambasador Sakamoto također je naveo da u razvoju yakishimea značajna uloga pripada i zen budizmu.

Tako posuđe napravljeno ovom tehnikom značajnu ulogu ima u ceremoniji čaja. Također, ova tehnika osim u proizvodnji čajnog posuđa koristi se i u izradi posuđa za posluživanje hrane, te njeno suvremeno korištenje za izradu umjetničkih djela.

Najraniji poznati proizvodi yakishime potječu iz 4. ili 5. stoljeća, da bi od 12. do 17. stoljeća ta tehnika bila čvrsto uspostavljena i korištena u značajnom dijelu proizvodnje u velikim keramičarskim centrima u Japanu, uključujući Bizen, Shigaraki i Tokoname.

Na izložbi "Yakishime - Metamorfoza zemlje "predstavljana su dva tipa utilitarnih yakishime predmeta: posuđe koje se koristi u ceremoniji čaja, koje je imalo veliki uticaj na razvoj japanske tradicionalne kulture, te posuđe koje je postalo bitan dio svakodnevnog života u Japanu.

Predstavlja se i širok spektar neutilitarnih predmeta koje su kreirali suvremeni umjetnici koji rade u tehnici yakishime.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo