11°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.05.2019 / 09:43 Ljepota i Zdravlje - Na tržištu za tri godine

Naučnici izumili uređaj koji bakterije u krvi otkriva za samo 30 minuta

Naučnici izumili uređaj koji bakterije u krvi otkriva za samo 30 minuta
Ilustracija / Vijesti.ba
Čine se da bi dani kada su ljekarima i pacijentima propisivali jake antibiotike dok su se još čekali rezultati laboratorijskih pretraga uskoro mogli postati prošlost jer su naučnici s američkog Univerziteta Pen Stejt izumili uređaj koji rezultate, umjesto za nekoliko dana, daje u roku od najviše pola sata.

Naučnici s američkog Univerziteta Pen Stejt rezultate istraživanja objavili su u ponedjeljak u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".  

Detektira bakterije kroz 30 minuta

Koautor istraživanja i jedan od izumitelja uređaja Pak Kin Vong (Wong), profesor biomedicinskog inžinjerstva, pojasnio je da uređaj koristi mikrotehnologiju koja mu omogućuje detektiranje pojedinačnih bakterijskih ćelija, a one se potom mogu pomnije pogledati pod elektronskim mikroskopom.

Ovakav će pristup kliničarima omogućiti da za samo 30 minuta utvrde je li bakterija prisutna u krvi i može li se "uništiti" antibioticima. Za takav je postupak u laboratoriju danas potrebno između tri i pet dana.

- Trenutno su ljekari skloni propisati antibiotike čak i kad nema prisutnih bakterija - rekao je Vong, pojasnivši da su on i kolege "željeli na brz način utvrditi postojanje bakterijske infekcije".

Naučnici kažu da uređaj, uz otkrivanje prisutnosti bakterije, može odrediti i njen morfološki tip, dakle ustanoviti je li riječ o bacilima, kokima ili spiralnom tipu.

- Ovaj uređaj zasad detektira postojanje, ali ne i vrstu bakterije. Sada radimo na komplementarnoj molekularnoj metodi koja će nam omogućiti da odredimo i vrstu bakterije - pojasnio je Vong.

Nakon što se ustanovi prisutnost bakterije, uzorak će biti izložen antibioticima kako bi se utvrdilo je li riječ o tipu otpornom na njih, jer je u tom slučaju propisivanje antibiotske terapije u potpunosti neučinkovito.  

Velik uređaj

Ako bakterija nastavi rasti i nakon izlaganja antibiotiku, taj će se soj smatrati otpornim na njega, no ako prestane rasti ili nestane, značit će da soj nije otporan te da se infekcija može liječiti pomoću jednoga ciljanog antibiotika.
- Najčešće su infekcije mokraćnog sistema. No, više od 75 posto uzoraka urina poslanih u klinički mikrobiološki laboratorij pokazuje negativan rezultat. Brzo isključenje ili potvrda prisutnosti bakterije u klinički relevantnoj koncentraciji značajno će povećati kvalitetu zdravstvene njege za pacijente - kaže Vong.  

Dodaje da je uređaj trenuno sličan pisaču i prilično velik. Kaže kako se nada da će u dogledno vrijeme uspjeti izraditi manju, prijenosnu verziju koja bi se koristila u ljekarskim ordinacijama i u bolnicama. Nada se i da će se na tržištu pojaviti za otprilike tri godine.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo