16°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

24.04.2019 / 20:30 BiH - RMU Banovići

Kukić dao obećanje; Rudari: Trpimo ih 20 godina

Kukić dao obećanje; Rudari: Trpimo ih 20 godina
Foto: Vijesti.ba
Nakon cjelodnevnog štrajka, rudarima Rudnika mrkog uglja Banovići, obratio se predsjednik sindikata ovog rudnika Mirsad Kukić.

Obećao im je ispunjenje zahtjeva. Rudari su nezadovoljni visinom primanja i uslovima rada.

Podsjetimo, prva smjena odbila je sići u jamu, a na protestima im se pridružila i druga smjena.  Oko stotinu rudara ovog rudnika jutros je stupilo u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada.

„Mi duramo njih ili trpimo 20 godina. Plate su prošli mjesec bile katastrofa, evo i ove su još manje i dokle više“, rekao je za FTV  Nedžad Bajrić, rudar jame „Omazići“ RMU Banovići.

Zbog smanjenja plata od oko 100 maraka i odbijanja da se poveća topli obrok sa 10 na 14 maraka, kao što je to u ostalim rudnicima u Federaciji BiH te katastrofalnih uslova rada, rudari jame „Omazići“ mirno protestuju ispred direkcije Rudnika mrkog uglja Banovići. Traže da Uprava rudnika hitino riješi njihovu agoniju i poveća platu jamskim radnicima koji primaju minimalne plate.

„Mi smo njima dali dva uslova, hoćemo da nam se plate vrate, da se ovo poništi, ovo što su oni obračunali, da nam u banke vrate,i topli obrok da imamo 15 maraka kao i svi. Inžinjeri imaju 2.700, a ovi momci što idu u jamu imaju 650 maraka, ima možda kreditić, od čega će živjeti“, ističe za FTV Nedžad Bajrić, rudar jame „Omazići“ RMU Banovići.

„Hoćemo platu, ovi rudari neko zaradi 550, neko 600 u jami crnče rade, a onaj ko ne radi dobije po 380“, rekla je Ramiza Islamović, radnica RMU Banovići.

„Jedva preživljavam, eto kako šta…“, kaže Damir Avdić, rudar jame „Omazići“ RMU Banovići.

Povodom okupljanja dijela radnika RMU „Banovići“ d.d. Banovići oglasila se Uprava ovog kolektiva. Tvrde da okupljena grupa radnika rudnika „Banovići“ nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike, kao ni iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije.

˝Predstavnici Rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima, te od njih tražili da odaberu predstavnike sa kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve što oni do sada nisu učinili i pored toga što je Uprava Društva spremna na sve vrste razgovora.Obzirom na činjenicu da rudari ne pristaju na razgovore, kao i da je među njima većina onih koji su privilegovani u ovom preduzeću dolazi se do zaključka da je današnji „skup“ instruiran kako bi se izvršio pritisak na rukovodstvo Rudnika, koje je izrazilo žaljenje što se radnici koriste u ove svrhe.Važno je demantovati i medijske natpise u kojima se navodi da se niko iz Rudnika nije obratio okupljenim rudarima. Izvršni direktor za tehničke poslove Rudnika u ranim jutarnjim satima razgovarao je sa prisutnim rudarima ali u tom momentu oni nisu bili spremni na razgovor˝, navodi se u saopštenju za javnost uprave MU „Banovići“ d.d. Banovići.(Vijesti.ba)

Izdvajamo