16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

24.04.2019 / 19:57 Politika - Staša Košarac za Vijesti.ba

Nestranačka ličnost neće biti ministar, to odlučujemo mi, a ne SDA

Nestranačka ličnost neće biti ministar, to odlučujemo mi, a ne SDA
Staša Košarac / Vijesti.ba
Evidentno je da je do zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH došlo na temelju ucjena SDA i predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića, kaže Staša Košarac.

On smatra da SDA želi onemogućiti ustavni kapacitet Republike Srpske kroz broj ministarstava u Savjetu ministara, što je za SNSD potpuno neprihvatljivo.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH i član Predsjedništva ove političke stranke Staša Košarac.

On je podsjetio da je Ustavom jasno definisano da jednu trećinu ministarstava u Savjetu ministara BiH bira RS. Tu nema dileme - dodaje.

"Stanovišta smo da je jedini ispravan ustavni model '1+3+3+3'. Od toga definitivno nećemo odustati", kategoričan je Košarac.

Kako ističe, za SNSD više nije prihvatljivo da jedno ministarstvo u Savjetu ministara BiH iz srpske kvote preuzme nestranačka ličnost, kako je to na ranijim sastancima stranačkih delegacija pominjano.

"O tome koga ćemo iz RS predložiti u Savjet ministara BiH, odlučivaćemo mi, a ne Bakir Izetbegović i SDA", naglašava naš sagovornik.

Tvrdi da SNSD, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ima odgovornu politiku prema RS i ne dozvoljava da bilo ko govori kako i na koji način treba predstavljati RS.

Stava je da je neophodno ispoštovati volju birača iz RS i FBiH, te kroz reprezentativne selekcije Srba, Hrvata i Bošnjaka konstituisati vlast.

"SNSD je za implementaciju izbornih rezultata i ustavnih rješenja. Vidim da je za to i hrvatska selekcija. Očigledno je da je zastoj u problem u politikama SDA i Izetbegovića, koji su zakočili proces i vode BiH u nekom drugom pravcu", naglašava Košarac, te dodaje:

"RS i srpski narod u BiH neće biti taoc Izetbegovićevih ucjena. Mi znamo svoj put", poručuje Košarac.

SNSD, kaže, neće pristati na ucjene SDA, niti će udovoljavati političkim željama ove stranke.

Nije siguran kada će doći do nastavka razgovora o formiranju vlasti, uz konstataciju da je "politički i ljudski postalo uvredljivo to što SDA svaki put na različite načine pokušava uslovljavati".

"Pokušavaju dobiti na vremenu i izmišljaju neke nove uslove. Ne znam da li je to zbog unutrašnje strukture SDA ili zbog Kongresa ove stranke ili pak zbog političke taktike da se uključe neki drugi politički subjekti iz FBiH, odnosno iz reda bošnjačkog naroda, kako bi Izetbegoviću bilo lakše", navodi šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da postoji potreba predsjednika SDA da komplikuje situaciju i uslovljava dalji proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Zakon o Savjetu ministara, dodaje, odavno je prekršen.

"Vrlo su jasne i poruke evropskih zvaničnika poput komesara Hahna da je neophodno konstituisati organe vlasti na zajedničkom nivou, jer je upitan kandidatski status BiH. Usporavanje BiH i usložnjavanje ukupnih političkih prilika vrši upravo Izetbegović i SDA, pretpostavljam zbog njihovih unutrašnjih pitanja, te pitanja koja oni žele da manifestuju i okrive neke druge, jer je to bila politička matrica njihovog djelovanja sve vrijeme", mišljenja je Košarac.

SDA bi, kako navodi, trebalo da nauči lekciju o tome da ne može govoriti u ime RS, jer to mogu raditi SNSD i koalicioni partneri ove stranke, na temelju volje birača i Ustava.

"No, oni se bave politikom izmišljanja novih uslova, što je neprihvatljivo i iscrpljujuće. Mi nismo nimalo politički naivni. Razumijemo način na koji SDA povlači određene političke poteze, ali isto tako, SDA treba da zna da mi imamo vrlo jasne modele, pripremljene u skladu sa Ustavom i zakonima, na čijoj implementaciju će raditi institucije RS zajedno sa svojim predstavnicima na zajedničkom nivou, ukoliko se nastavi sa opstrukcijama i uslovljavanjem", navodi Košarac.  

U razgovoru za Vijesti.ba, on potcrtava da aktivacija MAP-a kao uslov za formiranje vlasti na nivou BiH "postoji samo u glavi SDA i Izetbegovića".

"To je uslov koji je Izetbegović stavio na sto, što je nama potpuno neprihvatljivo. Aktivacija MAP-a uopšte nije na dnevnom redu i u kontekstu formiranja vlasti potpuno je beznačajna aktivnost, jer to nigdje nije okarakterisano kao uslov za imenovanje predsjedavajućeg i formiranje Savjeta ministara, osim u glavi SDA i Izetbegovića", tvrdi Košarac.

On je ponovio da je SNSD protiv članstav u NATO-u, podsjetivši na Rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

"Zakon o odbarni postoji i to je činjenica. Onda kada se osposobi zajednički nivo vlasti, mi imamo legitimno pravo da pokrećemo inicijative za izmjene ovog zakona. Takođe, imamo mogućnost da tražimo izmjene i drugih zakonskih propisa koji su nastali na temelju intervencije visokih predstavnika. SNSD već radi na tome i u fazi smo pripreme izmjena i dopuna 27 zakona", otkrio je naš sagovornik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo