30°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 29°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

23.04.2019 / 18:06 BiH - Tokom studijskog boravka

Delegacija Nacionalnog univerziteta odbrane Pakistana posjetila parlament BiH

Delegacija Nacionalnog univerziteta odbrane Pakistana posjetila parlament BiH
Foto: PSBiH - Vijesti.ba

Delegacija Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan posjetila je danas, u okviru višednevnog studijskog boravka u našoj zemlji, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Studenti i profesori pakistanskog Nacionalnog univerziteta odbrane upoznali su se i sa stanjem u Ministarstvu odbrane i u Oružanim snagama (OS) BiH, kao i sa naporima koji se čine na implementaciji dokumenta “Pregled odbrane”, rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i na postizanju boljih rezultata u implementaciji Protivminske strategije, u čemu su već postignuti značajni uspjesi.

Razgovaralo se i uticaju PSBiH i njenih radnih tijela na proces donošenja odluka i kreiranje politika u sektorima odbrane i bezbjednosti. S tim u vezi, ukazano je na potrebu bolje koordinacije rada bezbjednosnih i policijskih agencija na svim nivoima, kako bi se BiH suočila sa nekim od ključnih izazova u ovim oblastima, poput terorizma i aktuelne migrantske krize.

Iskazujući dobrodošlicu gostima iz prijateljskog Pakistana, delegati i poslanici PSBiH govorili su o aktivnostima PSBiH i njenih stalnih parlamentarnih tijela u nadzoru sektora odbrane i bezbjednosti BiH, te istakli da je reforma odbrane jedna od najuspješnije provedenih reformi u našoj zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan, general Amir Riaz pozvao je čelnike PSBiH i pripadnike OSBiH da posjete ovu renomiranu visokoškolsku instituciju s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi, posebno u oblasti deminiranja. Takođe je izrazio nadu da će BiH i Pakistan unaprijediti dobre bilateralne odnose i saradnju na svim poljima, posebno u oblastima obrazovanja i ekonomije.

Također, u razgovoru sa delegatima u Domu naroda PSBiH Asimom Sarajlićem i Marinom Pendeš, koja obavlja i dužnost ministrice odbrane u Savjetu ministara BiH, te sa poslanikom u Predstavničkom domu PSBiH Lazarom Prodanovićem, rukovodstvo i polaznici Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan interesovali su se za proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH, kao i za nadležnosti PSBiH i Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PSBiH u vezi sa nadzorom u sektorima odbrane i bezbjednosti, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo