13°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

23.04.2019 / 15:31 Obrazovanje - Goražde

Sindikati obrazovanja u USK nezadovoljni i ponovo prijete štrajkom

Sindikati obrazovanja u USK nezadovoljni i ponovo prijete štrajkom
Foto: FENA - Vijesti.ba
Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo odnosom i ponašanjem kantonalnog resornog ministarstva i najavili ponovno pokretanje aktivnosti oko organiziranja generalnog štrajka.

Razlozi su, kako su naveli, ignoriranje sindikata prilikom sastavljanja prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanja, te nepoštivanje Kolektivnog ugovora i određenih stavki Sporazuma s Kantonalnom vladom kojim su u januaru zaustavljene pripremne aktivnosti za generalni štrajk.

-Nedopustivo je da se akti koji se tiču radnika koje mi zastupamo, donose bez barem konsultacija sa  sindikatima. Na skupštinsku proceduru su upućeni prijedlozi o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, da sindikati uopšte nisu s tim upoznati. Nacrt koji je usaglašen sa sindikatima, stavljen je van procedure i vraćen na početak. Tako se naprimjer daje ovlast ministru obrazovanja USK da mijenja i imenuje upravne školske odbore, a da se prethodno ne mora ni konsultovati ni s kim. Slična je situacija i kod donošenja Pravilnika o tehnološkom višku - rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u ovom kantonu Samir Fajić najavio je ponovno pokretanje aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka.

-Mi ćemo u skorije vrijeme uz saglasnost naših organa ponovo pokrenuti inicijativu za organiziranje generalnog štrajka. Osnovni razlozi su nepoštivanje Kolektivnog ugovora i nepoštivanje dogovora s Vladom iz januara. Dovoljno je reći da nijedna stavka iz dogovora nije ispoštovana u roku od 60 dana, kako je bilo obećano - dodao je Fajić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo