15°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

23.04.2019 / 08:58 Politika - Banja Luka

Poslanici NSRS o izmjenama Zakona o javnom redu i miru

Poslanici NSRS o izmjenama Zakona o javnom redu i miru
Foto: Vijesti.ba
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas će u nastavku 4. sjednice razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač najavio je ranije da će, najvjerovatnije, biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan član tog zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

Iz Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Lukač je dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare, da rade svoj posao, a sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije neophodna u zakonu.

U nastavku sjednice razmatrat će se, između ostalog, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Bit će riječi o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju; socijalnoj zaštiti; razvoju malih i srednjih preduzeća i zaštiti od nasilja u porodici.

Tokom prvog dijela ove sjednice usvojeno je više zakona, među kojima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se predviđa rezervni sastav policije i priširenje nadležnosti direktora polciije kada su u pitanju posebne istražne radnje.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo