30°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 29°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

22.04.2019 / 15:49 BiH - Zloupotreba položaja

Potvrđena optužnica protiv dvojice službenika PS Centar Tuzla

Potvrđena optužnica protiv dvojice službenika PS Centar Tuzla
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv dva službenika iz Policijske stanice (PS) Centar Tuzla, Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47), ...

... zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produžena krivična djela - zloupotreba položaja i ovlašćenja, primanje dara ili drugih oblik koristi i krivotvorenje službene isprave.

U optužnici je obrazloženo da su ova  dva policijska službenika od novembra 2018. do početka  januara 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlašćenja  i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti bezbjednosti saobraćaja MUP-a TK,  te su  izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge.

Kako se, također, u optužnici navodi, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole saobraćaja, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca kako im ne bi izdavali prekršajne naloge, te su u obrasce  za kontrolu saobraćaja upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno.

Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se spomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TK i drugim policijskim agencijama u BiH u periodu od pet godina.

Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, saopćeno je iz Tužilaštva TK.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo