15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.04.2019 / 14:08 Regija - Šri Lanka

Zvaničnici iz regije osudili napade

Zvaničnici iz regije osudili napade
Foto: AA - Vijesti.ba

Državni zvaničnici u zemljama regije osudili su napade na Šri Lanki u kojima je poginulo najmanje 185, a ranjeno 469 osoba.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Šri Lanke, Maithripalu Sirisenu i osudio napade u toj zemlji.

”Danas, kada bi se trebala slaviti ljubav i nada, nažalost, vaš narod se suočava sa tragedijom. Najoštrije osuđujem ovaj kukavički čin. Nadam da će krivci, u što kraćem roku, biti uhvaćeni i najoštrije kažnjeni", naveo je Komšić.

Istakao je kako se u posljednje vrijeme susrećemo s ekstremnim i radikalnim ideologijama, koje unose nemir i narušavaju osnovne civilizacijske vrijednost.

”Zajedničkim snagama izborit ćemo se protiv svih oblika zala koja prijete čovječanstvu. Porodicama nevinih žrtava želim da nađu mir i snagu u ovim teškim trenucima, a svim povrijeđenim u napadim želim uspješan oporavak", dodao je Komšić.

Prеdsjеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić uputio jе pismo saučеšća prеdsjеdniku Dеmokratskе Socijalističkе Rеpublikе Šri Lanka Maitripali Sirisеni, nakon sеrijе napada na crkvе i hotеlе u toj zеmlji.

"Primitе mojе iskrеno saučеšćе povodom nеmilosrdnih bombaških napada u kojima jе stradalo mnogo ljudi. Duboko smo ožalošćеni što su mеta bilе katoličkе crkvе i vjеrnici i to na Uskrs, dan koji trеba da donеsе mir i radost. Ovi zastrašujući akti pokazuju da tеrorizam nе poštujе ni svеtinjе, niti ljudskе vrеdnosti“, stoji u Vučićevom pismu.

Dodaje se kako moramo biti snažniji nеgo ikad prеd izazovima i okrutnošću zla kojе nе prеza ni prеd čim da bi vladao strahom.

”Srbija ćе sе uvijеk zalagati za jеdnakost svih nacija i rеligija i pravo na slobodan život. Molim vas da izrazе mog dubokog saosеćanja prеnеsеtе porodicama poginulih, a ranjеnima žеljе za brz oporavak“, navodi sе u pismu prеdsjеdnika Srbije Vučića.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio pismo saučešća premijeru Šri Lanke Ranilu Wickremesingheu povodom terorističkih napada.

”S velikom sam žalošću primio vijest o terorističkim napadima u crkvama i hotelima na Šri Lanki u kojima su, nažalost, izgubljeni brojni ljudski životi. Odlučno osuđujemo ove brutalne napade koji su se dogodili za vrijeme kršćanskih proslava Uskrsa”, navodi se u pismu Plenkovića.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo