30°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 29°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

20.04.2019 / 22:00 Politika - Nedžad Ahatović za Vijesti.ba

RS se stalno naoružava, to nije nimalo naivno

RS se stalno naoružava, to nije nimalo naivno
Foto: N1 - Vijesti.ba

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije dva dana Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović za Vijesti.ba kaže kako to što se MUP RS-a cijelo vrijeme kontinuirano naoružava i oprema nije nimalo naivno, i da je to trebalo davno biti stavljeno pod kontrolu državnih organa.

„Međutim, u BiH se sve to premalo i sporo radi. Na kraju krajeva, ovo je bio logičan potez, a sljedeći logičan potez bit će formiranje Oružanih snaga entiteta RS. Dakle, sve su to logični potezi koji su se dali predvidjeti još prije nekoliko godina kada se krenulo s naoružavanjem i opremanjem MUP-a RS-au tijesnoj saradnji s Ruskom Federacijom“, kaže Ahatović.

On smatra da to može u određenom momentu napraviti jako veliki problem u BiH.

„Može dovesti do destabilizacije ove zemlje, jer, ako ste primijetili, nijedan zvaničnik RS-a nije dao valjano obrazloženje za formiranje tog rezervnog sastava, osim onih floskula da su u pitanju migranti, terorističke prijetnje, čak su spomenuli i prirodne nepogode, što je smiješno“, mišljenja je naš sagovornik.

Međunarodna zajednica spava

Ahatović također smatra da je valjana reakcija međunarodne zajednice izostala.

„Međunarodna zajednica se sada budi i traži naknadna objašnjenja zbog čega se to radi. Mislim da je, što se tiče rezervnog sastava, to kasno, ali da međunarodna zajednica, kada je u pitanju stabilizacija BiH, može još učiniti i to nije kasno. Mislim da je politički establišment u RS-u dobio zeleno svjetlo od svojih mentora da krene u tu aktivnost i oni će nastaviti i dalje. Mislim da nikakav odgovor koji bi Federacija BiH mogla da pokrene nije adekvatan, jer ovdje moraju prije svega da reaguju državne institucije“, podcrtava  Ahatović.

Politička igranka

On se osvrnuo i na skup koji je u petak u Beogradu održao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na skupu govorio o saradnji i pomirenju Srbije sa BiH i Hrvatskom, ali je zato dozvolio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da govori o nemogućnosti države BiH i RS-u kao samostalnoj državi.

„To samo onome ko ne prati političku situaciju može biti iznenađenje. Potpuno je jasno šta Vučić radi i šta je strategija Beograda, da netalasanjem i miroljubivom politikom vojne neutralnosti prikazuje Srbiju kao faktor mira i stabilnosti. Istovremeno Republika Srpska igra ulogu koja je potrebna da bi se Srbija na neki način obračunala, odnosno da bi na određeni način riješila pitanje Kosova. To je jedna politička igranka koja traje već duže vrijeme“, smatra Ahatović.

On je podsjetio na jedan primjer od prije nekoliko godina.

„Naprimjer, ne znam koliko je to relevantno, ali je relevantno za ovu temu napomenuti da je prije nekoliko godina u dnevnom listu Politika general Diković, komandant Vojske Srbije, kazao da su prijetnje za nacionalnu sigurnost Srbije i stanje srpskih zajednica u RS-u i na Kosovu. Šta to znači? Da li to znači da Vojska Srbije ima operativne planove za slučaj „ne daj bože“? Takve vrste izjava koje povremeno daju srpski političari poput Ivice Dačića, ili ovaj slučaj generala Dikovića, daju više na značenju od ovoga što se dešava poput ovog skupa“, smatra on.

Trokut Banjaluka/Beograd/Moskva

Dakle, dodaje Ahatović, tu se tačno vidi da je ova politika iskordinisana između Banja Luke, Beograda i Moskve.

„U tom trokutu se sve dogovara i stvara se određeni ambijent i daje podrška  da će se neke stvari uraditi. Dokle će sve to ići i na šta će to izaći, to je sada jako teško odgovoriti. Sada se gradi ambijent da bi se iskoristio određeni povod da bi se krenulo i potpunu secesiju entiteta RS od BiH. Da li će to biti ove godine, sljedeće ili za pet godina ili u neko drugo dogledno vrijeme, to ćemo, ali očigledno je da u političkom smislu i Dodik i Vučić kupe političke poene kada je to u pitanju“, ističe Ahatović.

Ovaj stručnjak za sigurnost smatra kako ne treba uopšte da čudi, ne samo ovaj skup, nego i onaj skup u Nišu, koji je bio povodom godišnjice NATO bombardovanja Srbije.

„To je bio indikativniji skup kada je ovo u pitanju. Na tom skupu je Srbija rekla definitivno NE NATO savezu i ostala vjerna svojoj politici „vojne neutralnosti“, a istovremeno se naoružava iz Rusije. To su sve stvari koje su povezane u političkom , vojnom, strateškom i svakom drugom smislu. Sve ove stvari imaju ili će imati implikacije po BiH“, mišljenja je naš sagovornik.

Nažalost, prema njegovom mišljenju, državne institucije BiH su dobrim dijelom paralisane upravo zbog toga što predstavnici iz RS-a ne žele da izglasaju pozitivna zakonska rješenja koja bi povećala sigurnost za sve građane BiH.

„Imamo primjer da je MUP RS-a pored četiri postojeća helikoptera nabavio i peti za svoje potrebe koji košta 10 miliona KM. S druge strane imamo situaciju da deset godina delegati iz RS-a u oba doma državnom parlamenta koče povećanje budžeta i modernizaciju Oružanih snaga BiH. Kakve su to poruke? Volio bih da mi neko objasni o čemu se tu radi“, zaključio je Nedžad Ahatović u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo