16°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

20.04.2019 / 14:50 BiH - Saopćenje za javnost

Odbor za zaštitu prava Srba apeluje na imenovanja Srba u vladama

Odbor za zaštitu prava Srba apeluje na imenovanja Srba u vladama
Foto: Vijesti.ba
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH upozorio je danas da će Federacija ostati bez 2,5 posto Srba, koji su popisani 2013. godine, ukoliko se prilikom formiranja Vlade Federacije izbjegnu Srbi povratnici.

- Znamo da je u glavama nekih ljudi cilj upravo to, da Srba u Federaciji nema, da se počisti i ovih 56.000. Također, znamo da je u nečijim glavama skrojen cilj da u srpska sela nasele migrante iz Azije i Afrike - saopćio je Odbor, čiji članovi smatraju stramotnim da su Vlade u kantonima formirane gotovo bez Srba.

U vladama Sarajevskog kantona i Zeničko dobojskog kantona po jedan je Srbin ministar, dok ih nema u vladama Unsko Sanskog kantona i Posavskog kantona.

- U vremenu kada se političke partije dogovaraju oko formiranja Savjeta ministara BiH, mi, Srbi Federacije BiH postavljamo pitanje političkim partijama koje planiraju formirati Vladu Federacije BiH: Šta se dešava sa formiranjem Vlade Federacije BiH? Hoće li biti Srba povratnika u Vladi Federacije BiH? Može li potpredsjednik Federacije biti Srbin povratnik? Može li dopredsjedavajući Doma naroda Federacije biti Srbin povratnik?, te može li Srbin povratnik biti na bilo kakvoj poziciji sa koje može uticati na opstanak Srba u Federaciji? - navedeno je u saopćenju Odbora.

Podsjećaju da je prema popisu žrtava II svjetskog rata na teritoriji Bosne i Hercegovine stradalo 177.045 ljudi, od toga 128.040 Srba, ili 72,32 posto. Taj popis žrtava je potpisao direktor Zavoda za statistiku SFRJ Mustafa Latifić. Srbi su dali najveću žrtvu u borbi protiv fašizma upravo na teritoriji današnje Federacije, u Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Bihaću, Ključu, Sarajevu i Tuzli, naglašava se u saopćenju.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo