16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

20.04.2019 / 14:28 BiH - Velika akcija

Preduzeće Park objavilo raport s čišćenja Sarajeva i plan za naredne dane

Preduzeće Park objavilo raport s čišćenja Sarajeva i plan za naredne dane
Foto: AA
Dio najvećeg tima koji je jutros na brojnim lokacijama počeo akciju Vlade Kantona Sarajevo nazvanu "Vrijeme je da čistimo" su i radnici preduzeće "Park", zajedno sa cjelokupnom raspoloživom mehanizacijom i alatom, kao i osobama angažiranim s evidencije Biroa za zapošljavanje.

Poslovi koji će trajati cijeli dan osim prikupljanja smeća, košnje trave i uklanjanja samoniklog rastinja, podrazumijevaju i radove na uređenju cvjetnih gredica, površina na kojima se nalazi ukrasno grmlje, stabla i slično.

Akcija velikog proljetnog čišćenja, koju koordinira i rukovodi Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, u dijelu koji provodi preduzeće "Park" bit će nastavljena i narednih dana, odnosno do 22. juna i u tom periodu bit će očišćeno, uređeno, pokošeno, okopano i novim cvijećem ukrašeno tačno 80 lokacija u KS.

Na području Starog Grada i Centra u naredna dva mjeseca preduzeće "Park" u okviru ove akcije vršiti će poslove na ukupno 16 lokacija, u Novom Sarajevu na 13 različitih lokacija, najviše u Novom Gradu i to ukupno 23 lokacije, na Ilidži 18 i u Vogošći 10.

Poslovi u okviru proljetnog čišćenja površina u KS, koje će realizirati preduzeće "Park" podrazumijevaju prikupljanje i odvoz smeća, čišćenje otpadaka sa travnjaka, površina na kojima je zasađeno ukrasno grmlje, živa ograda, ruže, sezonsko cvijeće, metenje staza i platoa, mašinsku i ručnu košnju travnjaka, izgrabljivanje, okopavanje, plijevljenje, orezivanje, radove na zamjeni sezonskog cvijeća, održavanje i uređenje cvjetnih gredica, orezivanje drveća, njegu i zaštitu stabala, kao i zamjenu uništenih i farbanje štafli na parkovskim klupama.

U akciju su uključeni i komunalni redari preduzeća "Park" koji će kontrolisati stanje na površinama nakon čišćenja, a tokom cijele akcije zajedno sa radnicima preduzeća "Park" na terenu će biti i 100 osoba koje preduzeće "Park", po odobrenju Vlade KS, angažira pomoć JU "Služba za zapošljavanje KS" u projektu "Javni radovi".

Na terenu svakodnevno podršku će pružati i "Park"-ovih 15 vozila (kamiona, auto korpi, traktora i druga mehanizacija), saopćeno je iz KJKP "Park".

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo