30°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 29°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

20.04.2019 / 08:42 Regija - Ministar pravde potvrdio

Kosovski državljani vraćeni iz Sirije

Kosovski državljani vraćeni iz Sirije
Policijske snage na aerodromu u Prištini / RSE
Nekoliko kosovskih građana koji su se nalazili u Siriji vraćeni su kasno u petak uvečer na Kosovo. To je na aerodromu potvrdio ministar pravde Kosova, Abeljard Tahiri.

"Operacija planirana za povratak nekoliko naših građana iz Sirije mogu reći da je završena uspješno, prema planu", kazao je kratko Tahiri, dodajući da će svi ostali detalji biti poznati u subotu na konferenciji za novinare. Vjeruje se da je avion stigao nešto prije ponoći, a potvrda završene opreacije je došla nakon ponoći.

U međuvremenu, na Međunarodnom aerodromu 'Adem Jašari' u Prištini sinoć je bio prisutan veliki broj policijskih snaga.

Inače, Vlada Kosova je tokom marta mjeseca saopštila da sa zabrinutošću prati stanje građana Kosova koji se još uvijek nalaze u Siriji.

Vjeruje se da je tamo više od 150 muškaraca, žena i djece sa Kosova, plus 60 djece koja su tamo rođena, a kojima je najmanje jedan od roditelja državljanin Kosova.

U pismenom odgovoru, međutim, nije navedeno da li Kosovo ima nekih konkretnih planova za povratak svojih državljana.

Od 2012. godine oko 400 osoba sa Kosova priključilo se militantnoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Od tog broja 255 su muškarci, a ostali su žene i djeca. Na Kosovo se vratilo 135 osoba. Vjeruje se da je na ratištu ubijeno oko 70 Kosovara.

Odlazak mladih na strana ratišta natjeralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična djela.

Inače, Sirijske demokratske snage (SDF) su krajem marta objavile da su oslobodile posljednje teritorije takozvane "Islamske države" u Siriji.

Hiljade osumnjičenih članova takozvane Islamske države i boraca iz Sirije, Iraka i drugih zemalja su sada uhapšeni i smješteni u zatvore i kampove na sjeveru Sirije.

Kurdske demokratske snage navode da je samo od početka godine uhapšeno više od 5.000 članova takozvane Islamske države ili Daeša, te da je sve teže držati zatvorenima tako veliki broj ljudi.

Pojedini kampovi na sjeveru i sjeveroistoku Sirije su prenatrpani,poput kampa Al-Hol. Prema informacijama SDF-a, 9.000 stranih državljana, od čega 6.500 djece, smješteno je u ovom kampu.


(Vijesti.ba / RSE)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo