18°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.04.2019 / 23:30 BiH - Najavljen 21. aprila

Policija zabranila održavanje mirnog skupa "Pravda za Davida" u Banjoj Luci

Policija zabranila održavanje mirnog skupa "Pravda za Davida" u Banjoj Luci
Foto: Arhiv
Policija nije izdala dozvolu za održavanje mirnog skupa „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine u Banjoj Luci 21. aprila.

Iz grupe “Pravda za Davida” poručuju da je dozvolu za održavanje mirnog okupljanja tražila fiziča osoba, kao što je to bilo i u prethodnom slučaju, kada također nije dozvoljen skup na trgu.

"Ovaj put zahtjev nije predala grupa 'Pravda za Davida', nego je predalo građanska osoba. Dobijena je odbijenica identična prošloj. Razlog 25.decembar, 30.decembar, nemiri i ostalo. Pa mogli su se bar udostojiti da napišu zbog Dana Banje Luke, zbog svega planiranog da nije odobreno, već je tačno i decidno napisano. Znači da grupa 'Pravda za Davida' nije tačno ono što kaže ministar, da se mi imamo pravo okupiti. Mi smo etiketirani, stavljena nam je meta na čelo i nemamo pravo da se okupimo", kazao je Dragan Dabić iz Pravde za Davida.

Dabić kaže da je odbijenica jasna poruka i stav da građani nemaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo i da podignu glas. Poručio je da je 21. april određen kao termin jer su željeli da podsjete na prvi veliki skup koji se održao prije tačno godinu dana zbog nerazjašnjenog ubistva Davida Dragičevića, prenosi BN.

Uprkos nedopuštanju okupljanja na Trgu Krajine, građani su večeras nastavili mirno okupljanje ispred hrama Hrista Spasitelja i 389. dan poručili da odustajanja nema.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo