16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.04.2019 / 21:13 BiH - Ususret ramazanu

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć oprosta, sudbine i želja
Foto: AA
Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu prigodnim programima večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane, mubarek noći, Lejletu-l-berat.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava vjernike da je po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u petak, s akšam-namazom, nastupila mubarek noć, Lejletu-l-berat.

Centralni program za Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u povodu mubarek noći Lejletu-l-berat upriličen je u Kahrimanima – Pazarić poslije akšam-namaza.

Predavač je mr. Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, a tim povodom prigodan mevludski program su izveli imami s područja općine Hadžići.

Mubarek noć Lejletu-l-berat, noć koja se, prema islamskoj tradiciji, smatra noću brisanja grijeha te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu.

Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prigodni programi. Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a. s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je "Nisfuš-Ša‘ban", što znači polovina mjeseca ša'bana.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo