15°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.04.2019 / 19:57 BiH - Brojne reakcije

Rezervni sastav policije RS: Separatizam i podsjećanje na 90-te

Rezervni sastav policije RS: Separatizam i podsjećanje na 90-te
Foto: Vijesti.ba
Narodna skupština RS usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Polemika o ovom zakonu ne jenjava, jer su predložene izmjene proizvele brojne reakcije u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Vanredna sjednica

Predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić sazvao je vanrednu sjednicu koja bi trebala biti održana u utorak 23. aprila s početkom u 13 sati.

Na dnevnom redu naći će se mogući pravci djelovanja u svijetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Inicijativa SDA i podrška SBB-a

Stranka demokratke akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima.

U potpunosti podržavamo inicijativu SDA, jer je ona državnički i sigurnosno primjerena onome što se negativno radi ili želi uraditi u Republici Srpskoj, saopćeno je iz SBB-a.

Politički establišment u RS-u treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH.

Uzgred, lično želim da vjerujem da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije - ako se uopće formiraju - koristiti za povećanje sigurnosti svih gradjana BiH, odnosno, da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migranstskih talasa koje je vjerovatno nemoguće izbjeći i koje nije moguće zaustaviti izvodjenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje.

Stoga je logično da će poslanici i delegati SBB-a na svim nivoima podrzati inicijativu kolega iz SDA.

DF o reciprocitetu

U DF-u smatraju da se mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da "nas ne bi zadesile posljedice iz perioda početka devedesetih godina", s tim da oni to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo, ističu.

"Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditovane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH, Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je sa aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak 'ocijenjen kao neprimjenjiv'", navodi se u saopćenju.

OHR: Nejasan razlog za rezervni sastav policije

"Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan", kažu iz OHR-a za Vijesti.ba.

''Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS'', kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

OHR poziva Narodnu skupštinu RS da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno, te istovremeno osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opšti okvirni sporazum za mir.

Ambasada SAD: RS još nije dostavila informacije o rezervnom sastavu

Iz Ambasade SAD-a u BiH za Vijesti.ba kažu da su upoznati sa činjenicom da je NSRS u prvom čitanju usvojila nacrt izmjena i dopuna Zakona, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga ovog entiteta.

''I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nastavićemo poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu, te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU'', rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na upit Vijesti.ba.

Iz Ambasade ističu da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

Čolpa: Rezervni sastav policije u RS je kršenje Dejtona

Poslanik u Parlamentu FBiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa kazao je za Vijesti.ba da usvojeni Nacrt predstavlja kršenje Dejtonskom mirovnog sporazuma.

"Usvojeni Nacrt zakona predstavlja eklatantno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma i opasno igranje s mirom u BiH", smatra Čolpa, te dodaje:

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", upozorava Čolpa.

On je pozvao kantone u Federaciji BiH da kao odgovor na odluku Narodne skupštine RS-a pokrenu isto pitanje kako bi bili spremni braniti ugroženi mir u BiH.


Konaković: NiP poziva na jedinstven odgovor na formiranje rezervnog sastava policije RS

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković pozvao je sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor na usvajanje nacrta zakona kojim se omogućava formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a.

 ''Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS-a. Vojne i policijske snage u BiH, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor“, kaže Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala.

Iz Naroda i Pravde poručuju kako se stavljaju na raspolaganje svim probosanskim snagama, te da su spremni, ukoliko izostane odgovor na višim nivoima, zatražiti da Kanton Sarajevo samostalno pripremi adekvatan odgovor na sigurnosni izazov nastao stvaranjem rezervnog sastava MUP-a RS-a.

Kojović: Rezervni sastav policije u RS za antidržavne ciljeve

''Uspostavljanje rezervnog sastava policije RS opravdano izaziva zabrinutost građana'', smatra Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, te dodaje:

''Ako se posmatra u kontekstu konstantnih separatističkih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te odnosa srbijanske vlasti prema BiH za koji se ne može reći da je dobronamjeran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrebljen za antidržavne ciljeve opravdana", kaže Kojović.

Povod za formiranje ovog sastava također smatra problematičnim.

''Povod za formiranje rezervnog sastava policije jednog entiteta ne može biti situacija s migrantima. Migrantska situacija je problem cijele države i s njim se trebaju suočavati državni, a ne entitetski organi. Pa zamislite sad da rezervni sastav policije formira Unsko-sanski kanton koji ima najveći priliv migranata, ko bi to dozvolio? Dakle, ako zaista u RS-u misle da će se tako izboriti s problemom priliva migranata, onda to govori o njihovom neprofesionalizmu i trošenju budžetskog novca na unaprijed propalu stvar. Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije'', kaže Kojović.

No, unatoč tome, Kojović smatra da ne treba dizati paniku.

''Budžetska sredstva za taj rezervni sastav trebala bi biti odobrena sljedeće godine. Ukupan sastav trebao bi brojati 1000 ljudi, a njegovo formiranje bi trebalo ići postepeno. Imamo vremena da utičemo da se ovaj proces zaustavi. Nadležni državni organi, progresivne političke snage, međunarodna zajednica, svi mi svim sredstvima moramo uticati da do formiranja tog rezervnog sastava ne dođe. Vjerujem da ovo uznemirava i dobar dio građana u RS. Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana'', navodi on.

TI BiH: Rezervni policajci u RS bi zadužili oružje, posljedice strašne

Direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić kazala je za Vijesti.ba kako je TI zajedno s drugim nevladinim organizacijama uputio Inicjativu NS RS-a da povuče Nacrt zakona o izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima zato što sadrži brojne sporne odredbe.

"Ne samo vezane za rezervni sastav, već i da se kroz brojne predložene odredbe znatno proširuju nadležnosti policijskih službenika, a da nisu detaljno pojašnjene i precizirane te odredbe, tako da se ostavlja ogroman prostor za tumačenja na terenu, prije svega vezano za nadležnosti u vezi sa pozivanjem lica na razgovor", kaže Korajlić.

Kako ističe, poenta je da se ide apsolutno na proširenje nadležnosti i stvaranja nekakvih posebnih grupacija unutar MUP-a, odnosno pri policiji.

Korajlić naglašava kako posebno zabrinjava nedostatak reakcije stručnog dijela javnosti, koja bi trebala da zna šta ovo podrazumijeva i kakve implikacije može imati, ali očigledno da ovdje nema dovoljno hrabrosti da se direktno suprostavi ovakvim inicijativama.

"Ova priča oko rezervnog sastava policije i činjenice da je tamo naznačeno da će pripadnici tog rezervnog sastava zaduživati oružje, na kraju krajeva, ostavlja ogroman prostor za polemisanje o tome šta je cilj, da ne govorimo o tome da je uslijedilo nakon brojnih najava vlasti u Republici Srpskoj da će se formirati i posebna obavještajna tijela ovdje, tako da je vrlo moguće da je ovo jedan uvod da se na mala vrata pokušavaju omogućiti takve stvari", upozorava ona.

Jednostavno, zaključuje Ivana Korajlić, vidjeli smo već i ranije na koji način je policija ovdje korištena od strane vlasti u RS-u, odnosno od strane pojedinaca za obračun s neistomišljenicima.

"Posljedice jednog ovakvog zakona bi mogle biti strašne", zaključila je direktorica Transparency Internationala.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo