4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

19.04.2019 / 09:08 BiH - Mostar

Malezijska delegacija posjetila mostarskog muftiju

Malezijska delegacija posjetila mostarskog muftiju
Foto: FENA - Vijesti.ba

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik premijera Malezije Mujahid Yusof (Mudžahid Jusuf) s višečlanom delegacijom u četvrtak je posjetio mostarskog muftiju Salem ef. Dedovića.

"Drago mi je da sam danas imao priliku čuti od muftije da se i on u svom radu zalaže i zagovara iste principe koje i mi promoviramo i u našoj zemlji i na međunarodnom planu", kazao je Mujahid Yusof.

U kratkom razgovoru muftiji Dedoviću predstavio je model organiziranja malezijske države sastavljene od više nacionalnih, etničkih, kulturnih i vjerskih zajednica.

"Taj malezijski model je poželjan i prihvatljiv. Radi se o modelu koji je izgrađen na idejama pluralizma, na idejama otvorenog islama, uvažavanja i saradnje. Radi se o mirotvornom konceptu i drago nam da je 'Njegova ekselencija' prepoznala te elemente i u našoj filozofiji i idejama koje propagiramo, za koju tražimo sagovornike i podršku u Mostaru i u Hercegovini u cjelini", istakao je muftija Dedović.

Ocijenio je da su malezijska iskustva pluralizma dragocjena i značajna za današnji globalizirani i međusobno povezani svijet u kojem ne bi smjelo biti isključivosti.

"Isključivosti se, nažalost, pokušavaju nametati i potencirati. Malezija je otvorena zemlja s prepoznatljivim modelom unutrašnje kohezije koji daje rezultat na svim drugim planovima, i to je nešto što je poželjno i nešto na čemu i mi trebamo insistirati ako želimo uhvatit korak sa svijetom i vremenom u kojem živimo. Za nas u Bosni i Hercegovini je jako važno da su odnosi sa Malezijom u ekspanziji, da sve veći broj malezijskih turista dolazi u našu regiju i da se turizam, kao važna grana privrede za Mostar i Hercegovinu i dalje nastavi razvijati", kazao je muftija, priopćilo je Muftijstvo mostarsko.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo