13°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

18.04.2019 / 18:28 Politika - Sjednica Predsjedništva

SDP: Formiranje državne vlasti temelji se na raspodjeli fotelja

SDP: Formiranje državne vlasti temelji se na raspodjeli fotelja
Foto: Vijesti.ba

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je izrazilo zadovoljstvo time da su stranke pobjednice izbora, konačno, krenule sa procesom formiranja vlasti na državnom nivou, iako je taj proces već odavno trebao biti završen.

Međutim, očigledno je da ovaj proces nije temeljen na konkretnim planovima, principima i programima, nego da je glavni prioritet raspodjela pozicija u institucijama. Kao što je to bilo i do sada, najvišu cijenu sporosti formiranja vlasti platit će građani i njihovi interesi.


Predsjedništvo je pohvalilo rad zastupnika SDP-a u Parlamentu Federacije BiH, zbog velikog broja upućenih inicijativa, što je neporeciv dokaz da se interes građana i države može graditi i braniti kroz opoziciono djelovanje.


zraženo je zadovoljstvo potezima Vlade Kantona Sarajevo u smjeru transparentnijeg i poštenijeg rada i data puna podrška ministrima SDP-a za nastavak započetih akcija, poput zanavaljanja vozila u javnom saobraćaju, povećanja socijalnih naknada, toplifikacije zgrada te smanjenju zagađenja.


Na sjednici je još jednom naglašena važnost i data je puna podrška formalizaciji BH bloka, koji će se suprostaviti vladavini etnonacionalnih stranaka kroz jak programski princip.


Predsjedništvo je informisano o broju delegata na sedmom Kongresu SDP BiH i broju kandidata za novi saziv Glavnog odbora. Tako će skoro 800 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine među 370 kandidata na Kongresu izabrati nove članove najvišeg partijskog organa.


(Vijesti.ba )

Izdvajamo