13°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

18.04.2019 / 13:55 Politika - Predsjednik GS za Vijesti.ba

Čolpa: Rezervni sastav policije u RS je kršenje Dejtona

Čolpa: Rezervni sastav policije u RS je kršenje Dejtona
Foto: Vijesti.ba
Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa kazao je za Vijesti.ba da usvojeni Nacrt predstavlja kršenje Dejtonskom mirovnog sporazuma.

"Usvojeni Nacrt zakona predstavlja eklatantno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma i opasno igranje s mirom u BiH", smatra Čolpa.

Čolpa je, podsjećamo, prije nekoliko dana podnio Inicijativu Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za održavanje vanredne sjednice na temu sigurnosne situacije vezano za najavu Vlade RS-a da će uspostaviti rezervni sastav policije.

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", upozorava Čolpa.

On je pozvao kantone u Federaciji BiH da kao odgovor na odluku Narodne skupštine RS-a pokrenu isto pitanje kako bi bili spremni braniti ugroženi mir u BiH.

"Prošlost nam je pokazala da je mirna Bosna i Hercegovina jedino moguća ako postoji ravnoteža u svim segmentima onih koji su za jedinstvenu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i onih koji su protiv takve BiH", zaključio je Nihad Čolpa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo