13°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

17.04.2019 / 20:00 Politika - Dodik, Izetbegović i Čović

Slijede telefonski razgovori: Resori podijeljeni, ostaje pitanje MAP-a

Slijede telefonski razgovori: Resori podijeljeni, ostaje pitanje MAP-a
Foto: Vijesti.ba
U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak stranačkih delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a oko formiranja Vijeća ministara BiH. Dogovorena je podjela resora unutar Vijeća ministara.

Kome šta pripada

HDZ BiH je u raspodjeli ponovo dobio ministarstvo finansija i ministarstvo pravde, te ministarstvo civilnih poslova. Uz to HDZ-u pripadaju i još tri zamjenika.

SDA je dobila ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo sigurnosti i ministarstvo odbrane, te četiri pozicije za zamjenike. Milorad Dodik je potvrdio da je Bakir Izetbegović na sastanku najavio da će novi ministar sigurnosti biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

SNSD će imati predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra komunikacija i transporta te ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok će također njihova strana predložiti nestranačku ličnost iz reda ostalih za ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica.

Bez dogovora o MAP-u

- "Zapelo je na aktivaciji MAP-a, to je momenat kada je Dodik završio današnju sesiju. Mi insistiramo na tome, rekao je Izetbegović i dodao: Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje BiH kada je u pitanju NATO.Kada je aktiviranje MAP-a u pitanju, predsjednik SNSD-a je ponovio stav da njegova stranka neće podržati taj korak.

- Mislim da je to pitanje van formiranja Vijeća ministara. To je ustavna priča. Formiranje Vijeća ministara je daleko iznad bilo kojeg pitanja u BiH. BiH riskira da neformiranjem Vijeća ministara BiH zaustavi svoj evropski put – kazao je Dodik.

Ukoliko se vlast ne formira, dodaje, BiH neće moći u maju dobiti Mišljenje Evropske komisije o članstvu u Evropskoj uniji.

- Daleko je to važnije od samog MAP-a i od bilo kojeg pitanja u BiH. Gospodin Izetbegović je to pitanje u nekom dijelu razgovora iznio kao uvjet. Nema ovdje uvjeta. Mi smo spremni da dođemo i da razgovaramo. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema – izjavio je predsjednik SNSD-a.SDA je, dodaje, "na sumnjiv način tražila da se aktivira MAP" i to tako što bi aktuelna ministrica dala svoju saglasnost bez stava Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

- To je jedna veoma opasna putanja, a sam Izetbegović je tvrdio da traži ministra odbrane, da bi njegov ministar u budućnosti mogao tako nešto da uradi. Ja samo hoću da kažem da smo mi protiv, ne slažemo se sa tim i ako neko uradi tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u veoma neizvjesnu orbitu kretanja – izjavio je Dodik.

Saglasnosti za aktiviranje MAP-a, dodao je, nema, niti će je biti, a ukoliko neko unilateralno krene da rješava vanjskopolitička pitanja BiH bez saglasnosti, onda, kazao je, riskira da kreira krizu čitave zemlje.

- Ako je nama pripalo da imenujemo tri ministra, kao što piše u Ustavu, onda ne može to biti zajednički kandidat i niko nikakve saglasnosti ne može davati na to - izjavio je predsjednik SNSD-a.

Čović optimističan

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako se nada da je ovo što je danas urađeno kraj dogovora i razgovora oko resora u državnoj vlasti.

Na kraju su se, dodaje, akteri razišli te se nada da će, kako je kazao, do kraja dana "raditi telefoni".

- Mogu reći za hrvatsku stranu. Dobili smo tri ministra i tri zamjenika. To je nešto manje od onoga što smo mi očekivali i što smo mi planirali. To je bio naš prilog da se napravi kompromis. Na sličan način Bošnjaci su dobili tri ministra i četiri zamjenika – kazao je Čović.

Sitne detalje "koji su uzrokovali da ustanemo sa stola i ne pružimo ruku" će svako od aktera pojedinačno kazati. HDZ je, tvrdi, učinio sve da dođe do kompromisa.

- Nadam se da ćemo u naredna dva ili tri dana imati mandatara i da će krenuti procedura – dodao je Čović.

Ponovio je kako će tokom dana biti potrebno još mnogo telefonskih razgovora kako bi se napravio iskorak.

- Što se tiče HDZ-a, mi smo djelimično zadovoljni. Dobili smo, naravno, finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu nekog kompromisa i uloga kojeg smo mi dali da bi u konačnici došli do dogovora – kazao je Čović o raspodjeli resora, naglasivši da ovo nije konačan dogovor.

Problem je, ističe, što Vijeće ministara BiH nije formirano još u decembru.

- Danas je pregovarački proces završen, resori su razdijeljeni. Trebat će nam malo mekšeg pristupa da bi mi otvorili sebi proces da normalno funkcionira vlast na nivou BiH - zaključio je Čović.(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo