16°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.04.2019 / 20:48 BiH - Centar za mir Mostar

Stari most u bojama Francuske: Znak solidarnosti i poziv cijelom svijetu za obnovu Notre Dame

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama zastave Francuske povodom velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame.

Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, su na ovaj način izrazili solidarnost sa građanima Francuske.

Iz Centra za mir iz Mostara se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta, Svjetske banke i UNESCO-a nakon njegovog stravičnog rušenja i razaranja 1993. godine.

Direktor i osnivač Centar za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja, te da se večerašnjim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije države.

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection“.(Vijesti.ba)

Izdvajamo