15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

16.04.2019 / 11:52 BiH - Ustavni sud BiH

Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS

Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS
Foto: FENA - Vijesti.ba

Petnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podnijelo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Kako je danas Feni kazao zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović, zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen je zbog kršenja odredbi Ustava Bosne i Hercegovine u pogledu nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport, jer „ono što nije nadležnost entiteta ne može stajati u entitetskom zakonu“.

Konkretno, zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona podnesen je radi povrede člana III Ustava BiH koji se tiče nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i odnosa između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.

Komentirajući upit u vezi s tim, Mehmedović navodi kako se povreda odredbi Ustava BiH sastoji u propisivanju materije međunarodnog transporta i izdavanja licenci za njegovo vršenje na način učinjen članom 9. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS i na temelju njega donesenog Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja licenci prijevoznika, izvoda iz licence i načinu označavanja vozila, koji su u direktnoj suprotnosti sa članom 5. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu BiH.

Precizirao je kako je osporenim zakonom ostavljena mogućnost da RS izdaje licence za međunarodni transport, odnosno da te entitetske licence zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a što je u suprotnosti s Ustavom BiH.

- Očekujemo da se Ustavni sud BiH očituje o tom pitanju u što skorije vrijeme - kazao je Mehmedović.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo