16°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

15.04.2019 / 19:56 BiH - Potpredsjednik NSRS

Bratić: Zakon o policiji u RS može izazvati problem

Bratić: Zakon o policiji u RS može izazvati problem
Foto: Vijesti.ba

Na četvrtoj redovnoj sjednici NSRS, zakazanoj za sutra u 10 sati, naći će se 22 tačke, a ono što bi naročito moglo biti interesantno jeste Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Ovim predloženim zakonom, odnosno njegovim članovima 3., 6., 7., 8., 17. i 20. tretira se mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije MUP-a RS, koje je izazvalo brojne reakcije u javnosti.


Senad Bratić, potpredsjednik NSRS iz Koalicije Zajedno za BiH, smatra da nije dovoljno obrazloženje, dostavljeno u skupštinskom materijalu, u kojem se uvođenje rezervnog sastava policije opravdava njegovom upotrebom u slučaju elementarnih nepogoda, nepredviđenih okolnosti i migrantske krize.

 
- Mislim da to nije dovoljno obrazloženje da bi se ušlo u jednu ovako skupu i problematičnu aktivnost. Činjenica je da na terenu imamo civilnu zaštitu, profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, dobrovoljna vatrogasna društva, spasilačke službe... Svi oni su pokazali da imaju kapacitet za ove pobrojane potrebe - kazao je Bratić.


S druge strane, navodi, na ovaj način sigurno bi se narušio balans koji su još uspostavile Međunarodne policijske snage (IPTF), ali i međunarodni standardi u oblasti sigurnosti.


Bratić očekuje da će resorno ministarstvo pokazati odgovornost i povući predloženi Nacrt zakona, ili barem obrisati sporne članove, te na taj način spriječiti i zaustaviti proizvoljna nagađanja i osjećaj nesigurnosti koji se javio kod građana.

 

- Mislim da bi ovo izazvalo jedan problem kako na prostoru BiH, tako i šire - dodao je Bratić.
(Vijesti.ba )

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo