16°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

15.04.2019 / 17:20 Ekonomija - Malik Garibija

Potreban zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS

Potreban zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS
Foto: FENA- Vijesti.ba

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija danas je na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća KS poručio da će se zbog važnosti saradnje sa socijalnim partnerima ove godine pokušati donijeti zakon o Ekonomko-socijalnom vijeću.

- Na taj način ova saradnja ne bi zavisila od dobre volje bilo koje vlasti već bi bila zakonska obaveza. Zato trenutno radimo na intenziviranju saradnje sa socijalnim partnerima na nivou Ekonomsko-socijalnog vijeća - izjavio je Garibija novinarima nakon sjednice.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić ukazao je da se do kvalitetnih rješenja iz oblasti rada može doći upravo djelovanjem Ekonomsko-socijalnog vijeća odnosno saradnjom članova, koji dolaze iz Vlade KS, Udruženja poslodavaca KS i  Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS.

- Navedenim zakonom o ESV-u trebaju se definirati obaveze i odgovornosti svih koji su učestvuju u donošenju zakona - naglasio je Čengić, koji smatra da je socijalni dijalog kroz učešće partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo pokazalo se kao dobar način usaglašavanje stavova predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca. 

Kako bi stav Ekonomsko-socijalnog vijeća bio predmet rasprave unutar ministarstava, Vlade ili Skupštine KS poslodavci i ostali socijalni partneri mišljenja su da je neophodno pokrenuti postupak za donošenje zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo.

Na tematskoj sjednici članovi ESV KS razgovarali su o reprezentativnosti socijalnih partnera u cilju vođenja socijalnog dijaloga, a glavna tehnička savjetnica ILO komponente ESAP projekta (Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja) Susanne M. Nielsen predstavila im je evropske standarde važne za socijalni dijalog.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo