18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.04.2019 / 13:16 BiH - Sutra Dan žalosti

Održana komemoracija za četiri nastradale uposlenice OŠ "Kovačići"

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je komemoracija nastradalim uposlenicama iz OŠ Kovačići.

Četiri prosvjetne radnice poginule se su teškoj saobraćanoj nesreći koja se prije tri dana dogodila na magistralnoj cesti Sarajevo - Pale u mjestu Čeljigovići, na istočnom izlazu iz Sarajeva, kada su automobilom sletjele u provaliju duboku oko 200 metara.

U prisustvu članova porodica, velikog broja prosvjetnih radnika, prijatelja, učenika i roditelja od nastradalih su se najprije oprostile njihove kolegice iz OŠ "Kovačići".

- Rastale semo se iznenada, tiho i bez pozdrava. Teška je spoznaja da vas više nema. Teško, preteško je ući u školu i ne vidjeti vaša mila lica. Vrijeme provedeno s vama je bilo prekratko ali u svakom slučaju dovoljno da se upoznamo, da spoznamo vaše vrline, da učvrstimo prijeteljstvo, da staknemo međusobno povjerenje. Ostali smo bez velikih prijatelja, a njihove porodice bez supruga, kćerki, majki, nana. Teško je pronaći riječi da kažemo sve ono što osjećamo i šta mislimo. Svi mi danas osjećamo bol, tugu i svima nam je potrebena utjeha - kazale su predstavnice OŠ "Kovačići".

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić kazala je da su se "ugasila četiri plemenita života i odnijela sve one vrline, snagu, duhovnost, dobrotu, sve što nas je vezivalo".

- Teško je, u svima nama je nevjerica, bol, tuga, ali djela ovih vrijednih, istaknutih, omiljenih učiteljica ostaće vječno u vremenu i prostoru i ostaviti  trag u onima koji su ih poznavali - rekla je Čolić.  

Uime Udruženje pedagoga KS Samela Alagić istakla je da "Merima, Lejla, Almina i Mina nisu bile samo naše kolegice, već nevjerovatne žene, uzor mnogima od nas. Ponosni smo što su bile dio naših života".

Uime Vijeća roditelja OŠ Kovačići obratio se Ahmed Hodžić kazavši da "riječi blijede pred stvarnošću, koja svjedoči o bolu i tuzi, istinskoj ljubavi i poštovanju uposlanika, djece i njihovih roditelja prema onim kojih više nema".

- Ove četiri zaposlenice naše škole, od kojih se danas opraštamo davale sve svoje znanje, iskustvo da naša djeca kroz život koračaju smjelo. Na tome im uime roditelje naša škole beskajno hvala - rekao je Hodžić.

Ranije je u Osnovnoj školi "Kovačići" otvorena knjiga žalosti povodom tragične pogibije četiri uposlenice ove obrazovne ustanove. U knjigu se upisuju brojne kolege i kolegice, prijatelji i poznanici, kao i djeca koja pohađaju nastavu u ovoj sarajevskoj osnovnoj školi.

Dženaza Merimi Balkić obavljena je danas u Bosanskoj Krupi, dok će dženaze Lejli Sadiković, Almini Ćorović i Mini Kadrić biti obavljene u utorak na Gradskom groblju Vlakovo u 14.00 sati.

Sutra Dan žalosti

Također, u organizaciji  Skupštine i Vlade  Kantona Sarajevo sutra će biti održana komemorativna sjednica, povodom tragične pogibije četiri uposlenice  JU Osnovne Škole  “Kovačići”  Mine Kadrić, Lejle Sadiković, Merime Balkić i Almine Ćorović.

Sjednica će biti održana u sali općine Centar, s počekom u 11.00 sati.

Zbog tragedije i velikog gubitka ne samo za porodice stradalih, nego za cjelokupnu obrazovnu zajednicu i čitavo društvo, Vlada Kantona Sarajevo je sutrašnji dan, 16. april, proglasila Danom žalosti na području Kantona Sarajevo. Isto je učinila i Vlada Federacije BiH.

Podsjećamo, žene su poginule kada su automobilom sletjele u kanjon Miljacke u Bulozima, nedaleko od Sarajeva. Njihova tijela su izvučena u petak poslije podne, a tačan uzrok nesreće se još utvrđuje.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo